Boże Narodzenie

Piernik

Sprawdzony przepis na piernik Są takie ciasta, które nieodłącznie kojarzą nam się ze świętami. Jedno z nich to makowiec, a drugie to właśnie piernik. Niektórzy robią go z okazji Wielkanocy, inni na Boże Narodzenie, a […] Czytaj dalej >>

Bez gotowania

Tatar wołowy

Sprawdzony przepis na tatara wołowego Tatar wołowy – idealna zakąska do wódki, jedno z tych tradycyjnych dań, które goszczą na stołach w całej Polsce, oraz kolejny dowód na nasze bogate dziedzictwo kulturowe. Jedni go uwielbiają, […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Kopytka

Sprawdzony przepis na kopytka Zostało Ci trochę ziemniaków z obiadu i nie masz pojęcia, co z nimi zrobić? A może w lodówce pustka, a trzeba czymś nakarmić puste brzuchy? Na wybawienie przybywają kopytka ;) Proste […] Czytaj dalej >>

Deser

Faworki

Sprawdzony przepis na faworki Tłusty Czwartek za nami, ale przecież nie oznacza to, że nie możemy nacieszyć się jednym z sztandarowych, niekwestionowanych przysmaków tego dnia, czyli faworkami (niektórzy mówią na nie również: chrust). Faworki to […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Barszcz biały

Sprawdzony przepis na barszcz biały Barszcz biały to najbliższy brat żurka. Obie zupy różnią się jedynie tym, że żurek jest robiony na zakwasie żytnim, a barszcz biały – pszennym. Jednak ta niewielka różnica niemal wcale […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Żurek

Sprawdzony przepis na żurek Żurek to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Jadamy go bardzo często na weselach lub poprawinach, jest to też nieodłączny element każdego śniadania wielkanocnego. Podawany z jajkiem i kiełbasą, jest bardzo […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Barszcz ukraiński

Sprawdzony przepis na barszcz ukraiński Pomimo swojej nazwy, barszcz ukraiński to typowo polska, tradycyjna potrawa. Zupa ta jest popularna w całej Europie wschodniej, a z racji długiej historii łączącej nas w Ukrainą, możemy powiedzieć że […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Rosół

Sprawdzony przepis na rosół Rosół – najbardziej znana i popularna polska zupa. Nieodłączny element każdej rodzinnej uroczystości jak komunia czy wesele, oraz stały uczestnik niedzielnych obiadów. Zazwyczaj robimy go na kurczaku, lecz na kaczce lub […] Czytaj dalej >>