Blanszowanie – co to jest i na czym polega?

Blanszowanie – jest to szybka obróbka cieplna, polegająca na zanurzeniu produktu spożywczego we wrzącej wodzie lub poddaniu go działaniu wrzącej pary wodnej, a następnie schłodzeniu w zimnej wodzie – najlepiej z dodatkiem lodu. Ma to na celu wydłużenie świeżości niektórych warzyw oraz owoców nie tracąc przy tym ich smaku oraz wartości odżywczych. Jest to doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać owoców i warzyw w postaci surowej. Blanszowanie niektórych produktów np. pomidorów, brzoskwini mogą pomóc również w usunięciu z nich skórki. Prawidłowe blanszowanie powinno trwać we wrzącej i zimnej wodzie tyle samo czasu.

Jak prawidłowo blanszować?

Jest kilka prostych zasad, aby blanszowanie przebiegło prawidłowo z najlepszymi rezultatami.

  1. Jeżeli decydujesz się na blanszowanie w wodzie pamiętaj o tym, aby wody było minimum 2 razy więcej od produktu. Ważne jest to, aby warzywa/owoce wrzucić na wrzątek, a nie w momencie kiedy woda dopiero zaczyna się grzać.
  2. Dodaj sól do wrzątku – w ten sposób warzywa zachowają swój pierwotny kolor.
  3. Zblanszowane warzywa/owoce przelej wraz z wrzątkiem na durszlak i od razu polewaj zimną wodą tyle samo czasu ile się gotowały. Czas przez który blanszujemy jest zależny od rodzaju i wielkości produktu. Przykładowo: brokuły będziemy blanszować ok. 3-4 minuty, natomiast szpinak ok. 40 sek.-1 minutę.
  4. Możesz również ugotowane produkty odcedzić i od razu wrzucić do miski z zimną wodą i lodem.

Jakie warzywa/owoce możemy blanszować?

Możemy blanszować większość warzyw oraz owoców. Najczęściej wybieramy te delikatne, czyli np. kalafior, szpinak, brokuły czy pomidory. Dodatkowo śmiało możemy poddać tej szybkiej obróbce cieplnej: marchewki, szaragi, cukinię, cebulę, fasolę czy kapustę. Możemy obróbce blanszowania poddać również grzyby.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*