
Sprawdzony przepis na barszcz biały
Barszcz biały to najbliższy brat żurka. Obie zupy różnią się jedynie tym, że żurek jest robiony na zakwasie żytnim, a barszcz biały – pszennym. Jednak ta niewielka różnica niemal wcale nie wpływa na smak – obie te zupy są tak samo pyszne ;) Poniżej znajdziesz dobry przepis na barszcz biały.
Składniki (na 4 porcje)
- 2 l wody
- 300 gramów łopatki lub żeberek
- 300 gramów białej kiełbasy
- 200 gramów boczku wędzonego
- włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 12% lub 18%
- 250 ml zakwasu pszennego
- 4 jaja
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
- Łopatkę lub żeberka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej mięso 2 litrami wody, posól łyżeczką soli i gotuj przez ok. 30 minut.
- W międzyczasie boczek pokrój w kostkę (ok. 1 cm) i przesmaż chwilę na patelni.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm) i dodaj do boczku. Smaż przez 2 minuty ciągle mieszając, aby cebula się nie przypaliła.
- Ściągnij szumowiny z wody z garnka. Włoszczyznę i czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
- Do wywaru dodaj obraną włoszczyznę i czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Kiełbasę opłucz, podziurkuj w kilku miejscach widelcem. Dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 20 minut.
- Mięso, przyprawy oraz warzywa wyciągnij za pomocą sitka z wywaru i odłóż na talerzyk. Kiełbasę lekko ostudź.
- Do wywaru wlej zakwas pszenny i ciągle mieszając gotuj przez 2 minuty.
- Pozbądź się z kiełbasy błonki (jeżeli takowa jest) i pokrój w plastry (ok. 0,5 cm). Dodaj do wywaru.
- Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami wywaru i wlej do garnka. Zupę przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Zagotuj.
- Barszcz biały podawaj z jajami ugotowanymi na twardo (ok. 6-8 minut gotowania).
- Ciesz się smakiem pysznego barszczu białego. :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- patelnia
- nóż
- deska do krojenia
- obieraczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na barszcz biały, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis