Barszcz biały

Sprawdzony przepis na barszcz biały

Barszcz biały to najbliższy brat żurka. Obie zupy różnią się jedynie tym, że żurek jest robiony na zakwasie żytnim, a barszcz biały – pszennym. Jednak ta niewielka różnica niemal wcale nie wpływa na smak – obie te zupy są tak samo pyszne ;) Poniżej znajdziesz dobry przepis na barszcz biały.

Składniki (na 4 porcje)

  • 2 l wody
  • 300 gramów łopatki lub żeberek
  • 300 gramów białej kiełbasy
  • 200 gramów boczku wędzonego
  • włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • 250 ml zakwasu pszennego
  • 4 jaja
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

  1. Łopatkę lub żeberka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej mięso 2 litrami wody, posól łyżeczką soli i gotuj przez ok. 30 minut.
  2. W międzyczasie boczek pokrój w kostkę (ok. 1 cm) i przesmaż chwilę na patelni.
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm) i dodaj do boczku. Smaż przez 2 minuty ciągle mieszając, aby cebula się nie przypaliła.
  4. Ściągnij szumowiny z wody z garnka. Włoszczyznę i czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Do wywaru dodaj obraną włoszczyznę i czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  6. Kiełbasę opłucz, podziurkuj w kilku miejscach widelcem. Dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 20 minut.
  7. Mięso, przyprawy oraz warzywa wyciągnij za pomocą sitka z wywaru i odłóż na talerzyk. Kiełbasę lekko ostudź.
  8. Do wywaru wlej zakwas pszenny i ciągle mieszając gotuj przez 2 minuty.
  9. Pozbądź się z kiełbasy błonki (jeżeli takowa jest) i pokrój w plastry (ok. 0,5 cm). Dodaj do wywaru.
  10. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami wywaru i wlej do garnka. Zupę przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Zagotuj.
  11. Barszcz biały podawaj z jajami ugotowanymi na twardo (ok. 6-8 minut gotowania).
  12. Ciesz się smakiem pysznego barszczu białego. :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • patelnia
  • nóż
  • deska do krojenia
  • obieraczka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na barszcz biały, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*