Faworki

Sprawdzony przepis na faworki

Tłusty Czwartek za nami, ale przecież nie oznacza to, że nie możemy nacieszyć się jednym z sztandarowych, niekwestionowanych przysmaków tego dnia, czyli faworkami (niektórzy mówią na nie również: chrust). Faworki to słodkie przysmaki, które należą do tych bardziej czasochłonnych, jednak zdecydowanie cieszą swoim efektem. Można je zrobić od zera, lub wykorzystać ciasto które zostało nam po zrobieniu pączków, jeśli skończyło nam się do nich nadzienie ;) Oto dobry przepis jak zrobić domowe faworki:

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 150 ml śmietany 18%
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder
  • sól

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę, dodaj żółtka, spirytus i śmietanę.
  2. Wyrabiaj ciasto, aż będzie tworzyło gładką, jednolitą masę. Zawiń je w folie i odłóż na 30min, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej.
  3. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i składaj je, aby ponownie je rozwałkować. Ponów tę czynność kilkukrotnie, dzięki temu ciasto będzie bardziej napowietrzone, a w momencie smażenia będzie ładniej rosło.
  4. Po skończeniu ponownie owiń ciasto folią, tym razem włóż ciasto na ok. 30 min do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto wałkuj na bardzo cienkie placki, następnie przy pomocy noża wytnij paski – w każdym zrób nacięcie. Przewlecz końcówkę paska przez nacięcie, aby stworzyć pętelkę.
  6. Smaż na gorącym tłuszczu, aby obie strony finalnie miały piękny, złocisty kolor.
  7. Odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  8. Podawaj posypane cukrem pudrem.
  9. Ciesz się smakiem pysznych faworków :)

To Ci się przyda

  • wałek
  • sitko
  • stolnica
  • nóż
  • wysoki garnek

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na faworki, napisz komentarz :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*