Sprawdzony przepis na kluski śląskie
Kluski śląskie to obok pyz i kartaczy jedna z najbardziej „domowych” potraw. Są smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Do tego są bardzo praktyczne. Kiedy są świeże najlepiej podawać je z sosem mięsnym lub pieczarkowym, a po kilku dniach zawsze można je pokroić i podsmażyć jak kopytka :) Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić kluski śląskie.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 gramów mąki ziemniaczanej (chodzi o to, żeby była to 1/4 ilości wykorzystanych ziemniaków)
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odstaw do wystygnięcia.
- Następnie przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.
- Przełóż do miski i dodaj jajko, mąkę oraz sól.
- Ugniataj aż masa będzie gładka, bez grudek.
- Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku zrób charakterystyczny dołek.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, do której porcjami dodawaj kluski. Mieszaj drewnianą łyżką, aby nie przylgnęły do dna garnka.
- Gotuj je ok. 2-3 min., do momentu ich wypłynięcia.
- Wyjmuj za pomocą cedzaka.
- Możesz podawać je z gulaszem, sosem, cebulką lub jak tylko chcesz.
- Ciesz się smakiem pysznych klusek śląskich :)
To Ci się przyda
- tłuczek
- wysoki garnek
- cedzak
- drewniana łyżka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kluski śląskie, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis