Kluski śląskie

Sprawdzony przepis na kluski śląskie

Kluski śląskie to obok pyz i kartaczy jedna z najbardziej „domowych” potraw. Są smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Do tego są bardzo praktyczne. Kiedy są świeże najlepiej podawać je z sosem mięsnym lub pieczarkowym, a po kilku dniach zawsze można je pokroić i podsmażyć jak kopytka :) Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić kluski śląskie.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 gramów mąki ziemniaczanej (chodzi o to, żeby była to 1/4 ilości wykorzystanych ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odstaw do wystygnięcia.
  2. Następnie przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.
  3. Przełóż do miski i dodaj jajko, mąkę oraz sól.
  4. Ugniataj aż masa będzie gładka, bez grudek.
  5. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku zrób charakterystyczny dołek.
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, do której porcjami dodawaj kluski. Mieszaj drewnianą łyżką, aby nie przylgnęły do dna garnka.
  7. Gotuj je ok. 2-3 min., do momentu ich wypłynięcia.
  8. Wyjmuj za pomocą cedzaka.
  9. Możesz podawać je z gulaszem, sosem, cebulką lub jak tylko chcesz.
  10. Ciesz się smakiem pysznych klusek śląskich :)

To Ci się przyda

  • tłuczek
  • wysoki garnek
  • cedzak
  • drewniana łyżka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kluski śląskie, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*