Szary sos polski

Sprawdzony przepis na szary sos polski

Czymże byłyby te wszystkie pieczenie mięsne czy ryby z pieca, gdyby nie idealnie komponujący się do nich sos? Zwykłym, nieco suchym daniem. Umiejętnie dobrany i wykonany sos potrafi podbić kubki smakowe i stworzyć doskonałe połączenie z resztą potrawy. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjny szary sos polski:

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml wywaru mięsnego (rybnego, wołowego, drobiowego bądź wieprzowego)
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 cebula
  • 50 gramów migdałów
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów pierników (bez polowy)
  • 40 ml soku z cytryny
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

  1. Migdały zalej gorącą wodą, a następnie obierz ze skórki.
  2. Mąkę podsmaż na patelni, aż uzyskasz rumiany kolor.
  3. Dodaj do mąki masło.
  4. Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Dodaj ją do masła i mąki, poczekaj aż się zarumieni.
  5. Przelej na patelnię bulion i dodaj pokruszony piernik. Gotuj, aż piernik się rozgotuje.
  6. Sos przetrzyj przez sito albo zmiksuj blenderem, aby tworzył gładką masę.
  7. Dodaj do niego wino, sok z cytryny. Cukier i sól dodaj wedle smaku
  8. Jeśli chcesz możesz na oddzielnej patelni zrobić niewielką ilość karmelu (z 1 bądź 2 łyżek cukru) i dodać do sosu.
  9. Dodaj pokrojone i sparzone migdały oraz wcześniej opłukane w wodzie rodzynki.
  10. Sos podgrzej ciągle mieszając. Próbując, powinnaś poczuć smak słodko-kwaśny.
  11. Ciesz się smakiem pysznego szarego sosu polskiego – idealnie komponuje się z rybami :)

To Ci się przyda

  • blender bądź sitko
  • patelnia
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na szary sos polski, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*