Sprawdzony przepis na szary sos polski
Czymże byłyby te wszystkie pieczenie mięsne czy ryby z pieca, gdyby nie idealnie komponujący się do nich sos? Zwykłym, nieco suchym daniem. Umiejętnie dobrany i wykonany sos potrafi podbić kubki smakowe i stworzyć doskonałe połączenie z resztą potrawy. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjny szary sos polski:
Składniki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml wywaru mięsnego (rybnego, wołowego, drobiowego bądź wieprzowego)
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 cebula
- 50 gramów migdałów
- 50 gramów rodzynek
- 50 gramów pierników (bez polowy)
- 40 ml soku z cytryny
- cukier
- sól
Przygotowanie
- Migdały zalej gorącą wodą, a następnie obierz ze skórki.
- Mąkę podsmaż na patelni, aż uzyskasz rumiany kolor.
- Dodaj do mąki masło.
- Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Dodaj ją do masła i mąki, poczekaj aż się zarumieni.
- Przelej na patelnię bulion i dodaj pokruszony piernik. Gotuj, aż piernik się rozgotuje.
- Sos przetrzyj przez sito albo zmiksuj blenderem, aby tworzył gładką masę.
- Dodaj do niego wino, sok z cytryny. Cukier i sól dodaj wedle smaku
- Jeśli chcesz możesz na oddzielnej patelni zrobić niewielką ilość karmelu (z 1 bądź 2 łyżek cukru) i dodać do sosu.
- Dodaj pokrojone i sparzone migdały oraz wcześniej opłukane w wodzie rodzynki.
- Sos podgrzej ciągle mieszając. Próbując, powinnaś poczuć smak słodko-kwaśny.
- Ciesz się smakiem pysznego szarego sosu polskiego – idealnie komponuje się z rybami :)
To Ci się przyda
- blender bądź sitko
- patelnia
- nóż
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na szary sos polski, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis