Barszcz ukraiński

Sprawdzony przepis na barszcz ukraiński

Pomimo swojej nazwy, barszcz ukraiński to typowo polska, tradycyjna potrawa. Zupa ta jest popularna w całej Europie wschodniej, a z racji długiej historii łączącej nas w Ukrainą, możemy powiedzieć że to jedna z potraw narodowych (podobnie jak ryba po grecku czy pierogi ruskie :) ). Poniżej znajdziesz dobry przepis jak zrobić barszcz ukraiński.

Składniki

  • 2 litry gotowego bulionu mięsnego
  • 3-4 czerwone buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białej fasoli
  • ¼ główki kapusty włoskiej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia

Przygotowanie

  1. Pokrój cebulkę w kostkę i podsmażamy na maśle. Do tego dodaj obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę. Mieszaj i gotuj przez ok. 3min.
  2. Buraki umyj i gotuj w lekko osolonej wodzie. Po ostygnięciu zdejmij skórkę i utrzyj na tarce.
  3. Kapustę drobno posiekaj i ugotuj.
  4. Do bulionu dodaj wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj to razem przez ok. 15min.
  5. Pod koniec gotowania dodaj kapustę, marchewkę, pietruszkę, fasolę i czosnek.
  6. Mieszaj i dodaj kolejno przecier, przyprawy, cukier, ocet. Na niewielkim ogniu gotuj to jeszcze przez 10min.
  7. Teraz możesz już cieszyć się smakiem pysznego barszczu ukraińskiego. Jeśli chcesz, możesz na końcu, kiedy zupa jest już w talerzu, podać ją z łyżką śmietany. Doda to niewątpliwe uroku Twojemu daniu i dodatkowego smaku :)

To Ci się przyda

  • tarka
  • nóż
  • deska do krojenia
  • spory garnek

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na barszcz ukraiński, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*