Sprawdzony przepis na barszcz ukraiński
Pomimo swojej nazwy, barszcz ukraiński to typowo polska, tradycyjna potrawa. Zupa ta jest popularna w całej Europie wschodniej, a z racji długiej historii łączącej nas w Ukrainą, możemy powiedzieć że to jedna z potraw narodowych (podobnie jak ryba po grecku czy pierogi ruskie :) ). Poniżej znajdziesz dobry przepis jak zrobić barszcz ukraiński.
Składniki
- 2 litry gotowego bulionu mięsnego
- 3-4 czerwone buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka białej fasoli
- ¼ główki kapusty włoskiej
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
- opcjonalnie śmietana do zabielenia
Przygotowanie
- Pokrój cebulkę w kostkę i podsmażamy na maśle. Do tego dodaj obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę. Mieszaj i gotuj przez ok. 3min.
- Buraki umyj i gotuj w lekko osolonej wodzie. Po ostygnięciu zdejmij skórkę i utrzyj na tarce.
- Kapustę drobno posiekaj i ugotuj.
- Do bulionu dodaj wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj to razem przez ok. 15min.
- Pod koniec gotowania dodaj kapustę, marchewkę, pietruszkę, fasolę i czosnek.
- Mieszaj i dodaj kolejno przecier, przyprawy, cukier, ocet. Na niewielkim ogniu gotuj to jeszcze przez 10min.
- Teraz możesz już cieszyć się smakiem pysznego barszczu ukraińskiego. Jeśli chcesz, możesz na końcu, kiedy zupa jest już w talerzu, podać ją z łyżką śmietany. Doda to niewątpliwe uroku Twojemu daniu i dodatkowego smaku :)
To Ci się przyda
- tarka
- nóż
- deska do krojenia
- spory garnek
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na barszcz ukraiński, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis