Piernik

Sprawdzony przepis na piernik

Są takie ciasta, które nieodłącznie kojarzą nam się ze świętami. Jedno z nich to makowiec, a drugie to właśnie piernik. Niektórzy robią go z okazji Wielkanocy, inni na Boże Narodzenie, a jeszcze inni na oba te święta, co nie znaczy, że nie można go zrobić również bez okazji ;) Poniżej przepis na tradycyjny piernik.

Składniki

Ciasto

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 gramów miodu (najlepiej płynny)
  • 200 gramów cukru
  • 1 szklanka kawy (bez fusów, najlepiej rozpuszczalnej)
  • 150 ml oleju (czyli jakieś 3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3-4 łyżeczki kakao naturalnego
  • opcjonalnie 3-4 łyżeczki dżemu śliwkowego

Polewa

  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • 100 gramów mlecznej czekolady

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej i połącz z pozostałymi sypkimi składnikami, czyli sodą, przyprawą do piernika i kakaem. Odstaw na bok.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka ubij z cukrem i miodem, aż będą tworzyć jednolitą masę. Stopniowo wlewaj kawę i sypkie składniki wraz z olejem. W tym momencie możesz również dodać dżem.
  4. Wszystko to mieszaj mikserem na małych obrotach.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj porcjami do ciasta. Delikatnie mieszaj (najlepiej wykorzystaj do tego szpatułkę).
  6. Formę na piernik wysmaruj masłem (opcjonalnie posyp bułką tartą).
  7. Wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika.
  8. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez ok. 50-60min (obserwuj ciasto w tym czasie, możesz włożyć patyczek do ciasta w celu sprawdzenia czy jest już w pełni upieczone).
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  10. Kiedy ciasto ostygnie, polej je rozpuszczoną czekoladą. Jeśli chcesz możesz posypać wierzch ciastka dodatkowo orzechami.
  11. Ciesz się smakiem pysznego piernika :)

To Ci się przyda

  • mikser
  • foremka na ciastko
  • szpatułka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na piernik, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*