
Sprawdzony przepis na piernik
Są takie ciasta, które nieodłącznie kojarzą nam się ze świętami. Jedno z nich to makowiec, a drugie to właśnie piernik. Niektórzy robią go z okazji Wielkanocy, inni na Boże Narodzenie, a jeszcze inni na oba te święta, co nie znaczy, że nie można go zrobić również bez okazji ;) Poniżej przepis na tradycyjny piernik.
Składniki
Ciasto
- 400 gramów mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 gramów miodu (najlepiej płynny)
- 200 gramów cukru
- 1 szklanka kawy (bez fusów, najlepiej rozpuszczalnej)
- 150 ml oleju (czyli jakieś 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3-4 łyżeczki kakao naturalnego
- opcjonalnie 3-4 łyżeczki dżemu śliwkowego
Polewa
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 100 gramów mlecznej czekolady
Przygotowanie
- Mąkę przesiej i połącz z pozostałymi sypkimi składnikami, czyli sodą, przyprawą do piernika i kakaem. Odstaw na bok.
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka ubij z cukrem i miodem, aż będą tworzyć jednolitą masę. Stopniowo wlewaj kawę i sypkie składniki wraz z olejem. W tym momencie możesz również dodać dżem.
- Wszystko to mieszaj mikserem na małych obrotach.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj porcjami do ciasta. Delikatnie mieszaj (najlepiej wykorzystaj do tego szpatułkę).
- Formę na piernik wysmaruj masłem (opcjonalnie posyp bułką tartą).
- Wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w temperaturze 180 stopni, przez ok. 50-60min (obserwuj ciasto w tym czasie, możesz włożyć patyczek do ciasta w celu sprawdzenia czy jest już w pełni upieczone).
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Kiedy ciasto ostygnie, polej je rozpuszczoną czekoladą. Jeśli chcesz możesz posypać wierzch ciastka dodatkowo orzechami.
- Ciesz się smakiem pysznego piernika :)
To Ci się przyda
- mikser
- foremka na ciastko
- szpatułka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na piernik, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis