Flaki wołowe

Sprawdzony przepis na flaki wołowe

Flaki wołowe to jedna z najbardziej znanych polskich potraw i jedna z najbardziej tradycyjnych zup. Podaje się ją bardzo często na weselu (niemal zawsze do wyboru z rosołem ;) ), a także podczas różnych uroczystości i świąt. Pomimo iż najczęściej jemy z powodu jakiejś specjalnej okazji, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je również na normalny obiad. Poniżej wskazówki jak zrobić domowe flaczki:

Składniki

  • 500 gramów flaków wołowych surowych, krojonych, niemrożonych
  • 1,5 l bulionu
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 małe cebule
  • 1 średniej wielkości seler
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżki ostrej papryki
  • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
  • sól

Przygotowanie

  1. Flaki spłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie. Ostatni raz, kiedy będziesz je płukać, osól wodę.
  2. Następnie włóż je do garnka, zalej woda i gotuj przez ok. godzinę (nie przejmuj się intensywnym zapachem, zniknie w trakcie przygotowywana flaków).
  3. Wylej wodę, przepłucz jeszcze raz i dodaj flaki do bulionu. Przypraw je zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi.
  4. Warzywa – marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Podsmaż na oleju i dodaj flaków.
  5. Cebulę obierz, pokrój w cienką kostkę, podsmaż na złocisty kolor i dodaj do garnka.
  6. Dopraw flaki gałką muszkatołową, majerankiem, papryką i solą.
  7. Gotuj aż warzywa zmiękną.
  8. Na koniec ciesz się smakiem pysznych flaczków wołowych :)

To Ci się przyda

  • tarka
  • duży garnek
  • deska do krojenia
  • nóż

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na flaki wołowe, napisz je w komentarzu :)

Ocena: 5/5 (liczba głosów:1)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*