Sprawdzony przepis na flaki wołowe
Flaki wołowe to jedna z najbardziej znanych polskich potraw i jedna z najbardziej tradycyjnych zup. Podaje się ją bardzo często na weselu (niemal zawsze do wyboru z rosołem ;) ), a także podczas różnych uroczystości i świąt. Pomimo iż najczęściej jemy z powodu jakiejś specjalnej okazji, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je również na normalny obiad. Poniżej wskazówki jak zrobić domowe flaczki:
Składniki
- 500 gramów flaków wołowych surowych, krojonych, niemrożonych
- 1,5 l bulionu
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 małe cebule
- 1 średniej wielkości seler
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżki słodkiej papryki
- 0,5 łyżki ostrej papryki
- 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
- sól
Przygotowanie
- Flaki spłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie. Ostatni raz, kiedy będziesz je płukać, osól wodę.
- Następnie włóż je do garnka, zalej woda i gotuj przez ok. godzinę (nie przejmuj się intensywnym zapachem, zniknie w trakcie przygotowywana flaków).
- Wylej wodę, przepłucz jeszcze raz i dodaj flaki do bulionu. Przypraw je zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi.
- Warzywa – marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Podsmaż na oleju i dodaj flaków.
- Cebulę obierz, pokrój w cienką kostkę, podsmaż na złocisty kolor i dodaj do garnka.
- Dopraw flaki gałką muszkatołową, majerankiem, papryką i solą.
- Gotuj aż warzywa zmiękną.
- Na koniec ciesz się smakiem pysznych flaczków wołowych :)
To Ci się przyda
- tarka
- duży garnek
- deska do krojenia
- nóż
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na flaki wołowe, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis