Deser

Pączki

Sprawdzony przepis na pączki Domowe pączki to jeden z przysmaków, który zawsze kojarzę ze swoją babcią. Tradycyjnie były robione w tłusty czwartek. Świeżutkie, dopiero co usmażone pączki są o wiele lepsze niż te sklepowe, pełne […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Krupnik

Sprawdzony przepis na krupnik Polacy uwielbiają krupnik. Zarówno ten w garnku, jak i w butelce :) Krupnik to jedna z najbardziej polskich zup. Robiona na wywarze warzywnym lub mięsnym, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, stanowi zdrowy […] Czytaj dalej >>

Ciasto

Babka piaskowa

Sprawdzony przepis na babkę piaskową Babka piaskowa to jedno z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Miękka i puszysta, idealna do herbaty, mleka lub soku. Popularna jako ciasto wielkanocne – kawałek jej lub babki marmurkowej najlepiej […] Czytaj dalej >>

Boże Narodzenie

Ryba po grecku

Sprawdzony przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to osobiście moja ulubiona potrawa wigilijna. Absolutnie nie może zabraknąć jej przy żadnym świątecznym stole, lecz pojawia się ona również często na imprezach rodzinnych typu komunia […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Kartoflanka

Sprawdzony przepis na kartoflankę Zupa ziemniaczana, czyli Kartoflanka, to ciekawy pomysł na obiad. Zazwyczaj ziemniaki stanowią dodatek do drugiego dania lub są uzupełnieniem innej zupy, lecz w przypadku tej, to właśnie one grają główną rolę. […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Kwaśnica

Sprawdzony przepis na kwaśnicę Kwaśnica to nic innego jak góralska zupa z kapusty gotowana na wędzonych żeberkach. Aby poczuć jej smak nie musisz jechać na urlop w góry, lecz możesz samodzielnie przyrządzić tę zupę w […] Czytaj dalej >>

Boże Narodzenie

Kutia

Sprawdzony przepis na kutię Kutia to jedna z tradycyjnych polskich potraw, pojawiających się na wigilijnym stole. Stanowi połączenie maku, pszenicy, rodzynków oraz miodu. Jest jej bliżej do deseru niż do posiłku, gdyż jest ona dość […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Kołduny

Sprawdzony przepis na kołduny Kołduny to jedno z polskich tradycyjnych dań na bazie mąki. Wywodzą się one historycznie z naszych ziem, gdyż są popularne na Litwie, Białorusi, oraz w Polsce. Są one mocno zbliżone do […] Czytaj dalej >>