Sprawdzony przepis na rosół
Rosół – najbardziej znana i popularna polska zupa. Nieodłączny element każdej rodzinnej uroczystości jak komunia czy wesele, oraz stały uczestnik niedzielnych obiadów. Zazwyczaj robimy go na kurczaku, lecz na kaczce lub indyku może smakować jeszcze lepiej. Oto przepis na typowy polski rosół:
Składniki
- 3 l wody
- 1 kg mięsa drobiowego (może być tuszka kurczaka, może być kilka ćwiartek kurczaka, może być 3 skrzydła lub 2 nogi z indyka itd.)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 duża pietruszka (korzeń)
- mały por
- kawałek selera
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól
- kostka bulionu wołowego
Przygotowanie
- Mięso dokładnie opłucz, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą.
- Kiedy woda z mięsem będzie się gotować, na powierzchni mogą pojawić się tzw. szumowiny – możesz je zebrać, ale nie jest to konieczne. Nie popsują smaku i na końcu gotowania zupy opadną na dno.
- Po pojawieniu się szumowin zmniejsz ogień i dodaj kolejno umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, por i seler.
- Cebulę obierz i opal nad palnikiem. Następnie dodaj ją do gotującego się wywaru – doda ona większej klarowności, koloru i smaku.
- Dodaj przyprawy i pod częściowym przykryciem gotuj na niewielkim ogniu. Rosół powinien delikatnie bulgotać.
- Gotuj go przez przynajmniej 2 h. Po 1,5 godziny wyjmij cebulę.
- Jeśli chcesz mieć czysty rosół, przelej gotowy wywar przez sitko do drugiego garnka. Z pozostałych składników, wybierz te, które chcesz zostawić w zupie, np. marchewkę.
- Spróbuj. Jeśli rosół jest zbyt wodnisty, dopraw go kucharkiem lub gotuj przez chwilę bez przykrycia, jeśli jest zbyt „mocny” w smaku, rozcieńcz wodą.
- Ciesz się smakiem pysznego rosołu :) Możesz podawać go z makaronem jajecznym i przystroić odrobiną natki z pietruszki.
To Ci się przyda
- sitko
- duży garnek
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na rosół, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis