Sprawdzony przepis na tatara wołowego
Tatar wołowy – idealna zakąska do wódki, jedno z tych tradycyjnych dań, które goszczą na stołach w całej Polsce, oraz kolejny dowód na nasze bogate dziedzictwo kulturowe. Jedni go uwielbiają, inni uważają za obrzydliwy. Jeśli Ty go lubisz, poniżej znajdziesz wskazówki, jak zrobić tatara wołowego w domu.
Składniki (na 4 porcje)
- 400 gramów polędwicy wołowej
- 4 żółtka jajka
- 3 duże ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 30 ml oleju roślinnego
- sól, pieprz, maggi
Przygotowanie
- Mięso zmiel lub drobno posiekaj.
- Dodaj sól, pieprz, maggi i olej – wedle smaku i uznania.
- Uformuj 4 kule, w każdej zrób wgłębienie.
- Obok nich ułóż pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki.
- Do każdego wgłębienia dodaj jedno żółtko (pamiętaj, żeby wcześniej sparzyć jajko!).
- Na koniec ciesz smakiem pysznego tatara :)
To Ci się przyda
- ostry nóż
- deska do krojenia
- maszynka do mielenia mięsa
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na tatar wołowy, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis