Tatar wołowy

Sprawdzony przepis na tatara wołowego

Tatar wołowy – idealna zakąska do wódki, jedno z tych tradycyjnych dań, które goszczą na stołach w całej Polsce, oraz kolejny dowód na nasze bogate dziedzictwo kulturowe. Jedni go uwielbiają, inni uważają za obrzydliwy. Jeśli Ty go lubisz, poniżej znajdziesz wskazówki, jak zrobić tatara wołowego w domu.

Składniki (na 4 porcje)

  • 400 gramów polędwicy wołowej
  • 4 żółtka jajka
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 30 ml oleju roślinnego
  • sól, pieprz, maggi

Przygotowanie

  1. Mięso zmiel lub drobno posiekaj.
  2. Dodaj sól, pieprz, maggi i olej – wedle smaku i uznania.
  3. Uformuj 4 kule, w każdej zrób wgłębienie.
  4. Obok nich ułóż pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki.
  5. Do każdego wgłębienia dodaj jedno żółtko (pamiętaj, żeby wcześniej sparzyć jajko!).
  6. Na koniec ciesz smakiem pysznego tatara :)

To Ci się przyda

  • ostry nóż
  • deska do krojenia
  • maszynka do mielenia mięsa

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na tatar wołowy, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*