Sprawdzony przepis na pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem
Pyzy z mięsem to jedna z najbardziej „domowych” potraw jakie znam. A do tego jedna z najprostszych :) Okraszone smalcem ze skwarkami, wraz z dodatkiem ogórka kiszonego stanowią pełnoprawny obiad – mamy w nich w końcu zarówno mięso, jak i ziemniaki. Poniżej znajdziesz dobry przepis jak zrobić pyzy nadziewane mięsnym farszem.
Składniki
Pyzy:
- 2 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
Farsz:
- 800 gramów mięsa mielonego (np. z łopatki lub szynki)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- przyprawa do mięsa mielonego
- przyprawa uniwersalna
- pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz. Podziel na dwie równe porcje po 1 kg.
- Połowę ziemniaków pokrój na kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (czyli jak zawsze :) ). Odcedź je i zostaw do ostygnięcia.
- Drugą połowę ziemniaków zmiel na maszynce lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Wyłóż durszlak lub miskę gazą lub pieluszką tetrową, po czym wrzuć tam zmielone surowe ziemniaki. Zrób z tego zawiniątko (jak worek) i ostrożnie odciśnij z nich wodę.
- Zmiel na maszynce lub dobrze ugnieć ugotowane ziemniaki.
- Do dużej miski wrzuć zarówno odciśnięte surowe ziemniaki, ugotowane zmielone ziemniaki, jaja, sól oraz mąkę ziemniaczaną, po czym wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosyp nieco mąki. Jeśli ciasto mocno się klei, oprósz dłonie mąką :)
- Obierz i i pokrój w kostkę cebulę, podsmaż ją na oleju aż do zeszklenia, po czym zdejmij z ognia. Do miski wrzuć mięso mielone, nieco ostudzoną cebulkę, jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszaj, w celu uzyskania jednolitej, nieco lepkiej masy.
- Mając już zrobione ciasto i farsz, możesz przejść do formowania pyz. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj z nich kulkę, po czym rozpłaszczaj dłonią do kształtu placka. Na jego środku ułóż czubatą łyżkę farszu i zawiń go sklejając pyzę, formując ją przy tym w kształt kuli. Odłóż odpowiednią liczbę pyz na jedną porcję gotowania (kolejne możesz robić w trakcie, o ile jesteś w stanie pogodzić obie rzeczy na raz, jeśli nie, zrób wszystkie na raz ;) ). Liczba ta powinna odpowiadać wielkości garnka – tak aby podczas gotowania pyzy się nie stykały.
- Do średniego rozmiaru garnka wlej wodę, odrobinę soli i kilka kropel oleju, po czym ją zagotuj.
- Do gotującej się wody wrzucaj po kilka kulek na raz, tak aby była między nimi jakaś przestrzeń, a pyzy nie stykały się ze sobą. Gotuj aż do wypłynięcia pyz na powierzchnię, co jakiś czas je mieszając, aby nie przywierały do dna. Po około 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyciągnij pyzy i odstaw żeby ostygły.
- Jeśli został Ci jeszcze farsz a skończyło się już ciasto, możesz go podsmażyć i wykorzystać później jako zasmażkę do pyz. Jeśli zostało Ci jakieś ciasto – możesz zrobić z niego pyzy bez farszu, albo uformować kopytka.
- Ciesz się smakiem pysznych pyz z mięsem :) Najlepiej smakują podawane z ogórkiem kiszonym oraz okraszone tłuszczem ze skwarkami lub boczkiem.
To ci się przyda
- garnek
- patelnia do podsmażenia cebulki (i ewentualnej zasmażki)
- kilka misek o różnych rozmiarach
- maszynka do zmielenia ziemniaków lub tłuczek do ich ugniecenia
- tarka do starcia surowych ziemniaków
- gaza do odciśnięcia wody z surowych ziemniaków
- nóż
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na pyzy z mięsem, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis