Pyzy ziemniaczane z mięsem

Sprawdzony przepis na pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem

Pyzy z mięsem to jedna z najbardziej “domowych” potraw jakie znam. A do tego jedna z najprostszych :) Okraszone smalcem ze skwarkami, wraz z dodatkiem ogórka kiszonego stanowią pełnoprawny obiad – mamy w nich w końcu zarówno mięso, jak i ziemniaki. Poniżej znajdziesz dobry przepis jak zrobić pyzy nadziewane mięsnym farszem.

Składniki

Pyzy:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 800 gramów mięsa mielonego (np. z łopatki lub szynki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz. Podziel na dwie równe porcje po 1 kg.
  2. Połowę ziemniaków pokrój na kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (czyli jak zawsze :) ). Odcedź je i zostaw do ostygnięcia.
  3. Drugą połowę ziemniaków zmiel na maszynce lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Wyłóż durszlak lub miskę gazą lub pieluszką tetrową, po czym wrzuć tam zmielone surowe ziemniaki. Zrób z tego zawiniątko (jak worek) i ostrożnie odciśnij z nich wodę.
  5. Zmiel na maszynce lub dobrze ugnieć ugotowane ziemniaki.
  6. Do dużej miski wrzuć zarówno odciśnięte surowe ziemniaki, ugotowane zmielone ziemniaki, jaja, sól oraz mąkę ziemniaczaną, po czym wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosyp nieco mąki. Jeśli ciasto mocno się klei, oprósz dłonie mąką :)
  7. Obierz i i pokrój w kostkę cebulę, podsmaż ją na oleju aż do zeszklenia, po czym zdejmij z ognia. Do miski wrzuć mięso mielone, nieco ostudzoną cebulkę, jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszaj, w celu uzyskania jednolitej, nieco lepkiej masy.
  8. Mając już zrobione ciasto i farsz, możesz przejść do formowania pyz. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj z nich kulkę, po czym rozpłaszczaj dłonią do kształtu placka. Na jego środku ułóż czubatą łyżkę farszu i zawiń go sklejając pyzę, formując ją przy tym w kształt kuli. Odłóż odpowiednią liczbę pyz na jedną porcję gotowania (kolejne możesz robić w trakcie, o ile jesteś w stanie pogodzić obie rzeczy na raz, jeśli nie, zrób wszystkie na raz ;) ). Liczba ta powinna odpowiadać wielkości garnka – tak aby podczas gotowania pyzy się nie stykały.
  9. Do średniego rozmiaru garnka wlej wodę, odrobinę soli i kilka kropel oleju, po czym ją zagotuj.
  10. Do gotującej się wody wrzucaj po kilka kulek na raz, tak aby była między nimi jakaś przestrzeń, a pyzy nie stykały się ze sobą. Gotuj aż do wypłynięcia pyz na powierzchnię, co jakiś czas je mieszając, aby nie przywierały do dna. Po około 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyciągnij pyzy i odstaw żeby ostygły.
  11. Jeśli został Ci jeszcze farsz a skończyło się już ciasto, możesz go podsmażyć i wykorzystać później jako zasmażkę do pyz. Jeśli zostało Ci jakieś ciasto – możesz zrobić z niego pyzy bez farszu, albo uformować kopytka.
  12. Ciesz się smakiem pysznych pyz z mięsem :) Najlepiej smakują podawane z ogórkiem kiszonym oraz okraszone tłuszczem ze skwarkami lub boczkiem.

To ci się przyda

  • garnek
  • patelnia do podsmażenia cebulki (i ewentualnej zasmażki)
  • kilka misek o różnych rozmiarach
  • maszynka do zmielenia ziemniaków lub tłuczek do ich ugniecenia
  • tarka do starcia surowych ziemniaków
  • gaza do odciśnięcia wody z surowych ziemniaków
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na pyzy z mięsem, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*