Zupa serowa z grzankami

Sprawdzony przepis na zupę serową z grzankami

Zupa serowa to z pewnością zupa inna niż wszystkie. W końcu do której wrzuca się ser? :) Jest pyszna, sycąca i względnie prosta w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zupę serową z grzankami.

Składniki

  • 500 ml bulionu jarskiego lub mięsnego
  • 250 gramów sera żółtego cheddar lub gouda
  • 100 gramów serka topionego
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bagietka
  • szczypiorek (wedle uznania)
  • sól, pieprz, papryka słodka, chili (jeśli lubisz na ostro ;) )

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
  2. Do garnka wrzuć 1 łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
  3. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek i smaż jeszcze przez krótką chwilę.
  4. Do cebuli i czosnku wlej 500 ml bulionu i porządnie go pogrzej.
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce i dodaj do bulionu. Dokładnie całość wymieszaj, aby ser się rozpuścił.
  6. Gdy ser żółty się rozpuści dodaj do garnka serek topiony i przypraw wszystko solą, pieprzem i papryką.
  7. Dokładnie wymieszaj zupy upewniając się, że oba sery się rozpuściły i zupa ma gładką konsystencję. Gotuj całość przez 10 minut na małym ogniu.
  8. Bagietkę pokrój w kostkę (ok. 1 cm).
  9. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i wrzuć na nią pokrojoną bagietkę. Smaż z każdej strony aż się zarumieni.
  10. Zupę serową podawaj z przygotowanymi grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Grzanki wrzucaj tuż przed jej podaniem, aby nie rozmiękły za bardzo, a pozostały nieco chrupiące :)
  11. Ciesz się smakiem pysznej zupy serowej :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż
  • tarka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę serową, napisz je w komentarzu :)

Ocena: 5/5 (liczba głosów:1)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*