Sprawdzony przepis na zupę serową z grzankami
Zupa serowa to z pewnością zupa inna niż wszystkie. W końcu do której wrzuca się ser? :) Jest pyszna, sycąca i względnie prosta w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zupę serową z grzankami.
Składniki
- 500 ml bulionu jarskiego lub mięsnego
- 250 gramów sera żółtego cheddar lub gouda
- 100 gramów serka topionego
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bagietka
- szczypiorek (wedle uznania)
- sól, pieprz, papryka słodka, chili (jeśli lubisz na ostro ;) )
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
- Do garnka wrzuć 1 łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
- Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek i smaż jeszcze przez krótką chwilę.
- Do cebuli i czosnku wlej 500 ml bulionu i porządnie go pogrzej.
- Ser żółty zetrzyj na tarce i dodaj do bulionu. Dokładnie całość wymieszaj, aby ser się rozpuścił.
- Gdy ser żółty się rozpuści dodaj do garnka serek topiony i przypraw wszystko solą, pieprzem i papryką.
- Dokładnie wymieszaj zupy upewniając się, że oba sery się rozpuściły i zupa ma gładką konsystencję. Gotuj całość przez 10 minut na małym ogniu.
- Bagietkę pokrój w kostkę (ok. 1 cm).
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i wrzuć na nią pokrojoną bagietkę. Smaż z każdej strony aż się zarumieni.
- Zupę serową podawaj z przygotowanymi grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Grzanki wrzucaj tuż przed jej podaniem, aby nie rozmiękły za bardzo, a pozostały nieco chrupiące :)
- Ciesz się smakiem pysznej zupy serowej :)
To ci się przyda
- duży garnek
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę serową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis