Sprawdzony przepis na kopytka
Zostało Ci trochę ziemniaków z obiadu i nie masz pojęcia, co z nimi zrobić? A może w lodówce pustka, a trzeba czymś nakarmić puste brzuchy? Na wybawienie przybywają kopytka ;) Proste danie, które możesz podać na przeróżne sposoby: w sosie, ze śmietaną albo do mięsa. Idealne jako dodatek albo danie główne. Oto przepis jak zrobić kopytka:
Składniki
- 500 gramów ziemniaków
- 1 jajko
- 120 gramów mąki pszennej
Przygotowanie
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź, potłucz i poczekaj aż wystygną (jeśli masz ziemniaki np. z obiadu z dnia wcześniejszego jak najbardziej się nadadzą :)).
- Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj jajko i mąkę.
- Ugniataj całość, ma powstać jednolita masa (ciasto nie powinno być bardzo klejące, więc w razie potrzeby dodaj niewielką ilość mąki).
- Przełóż ciasto na blat (najlepiej na stolnice) i podziel na kilka mniejszych części.
- Kolejno uformuj z nich wałki (powinien mieć grubość palca) i dokładnie otocz w mące. Powstałe wałki lekko spłaszcz i krój w skośne kawałki.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy będzie wrzeć zmniejsz ogień i dodawaj porcjami kopytka.
- Zamieszaj drewnianą łyżką, żeby opadając nie przykleiły się do dna.
- Gotuj przez ok. 2-3 min. aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmuj je za pomocą cedzaka.
- Na koniec ciesz się smakiem pysznych kopytek :)
To Ci się przyda
- stolnica
- wysoki garnek
- cedzak
- drewniana łyżka
- tłuczek
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kopytka, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis