Kopytka

Sprawdzony przepis na kopytka

Zostało Ci trochę ziemniaków z obiadu i nie masz pojęcia, co z nimi zrobić? A może w lodówce pustka, a trzeba czymś nakarmić puste brzuchy? Na wybawienie przybywają kopytka ;) Proste danie, które możesz podać na przeróżne sposoby: w sosie, ze śmietaną albo do mięsa. Idealne jako dodatek albo danie główne. Oto przepis jak zrobić kopytka:

Składniki

  • 500 gramów ziemniaków
  • 1 jajko
  • 120 gramów mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź, potłucz i poczekaj aż wystygną (jeśli masz ziemniaki np. z obiadu z dnia wcześniejszego jak najbardziej się nadadzą :)).
  2. Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj jajko i mąkę.
  3. Ugniataj całość, ma powstać jednolita masa (ciasto nie powinno być bardzo klejące, więc w razie potrzeby dodaj niewielką ilość mąki).
  4. Przełóż ciasto na blat (najlepiej na stolnice) i podziel na kilka mniejszych części.
  5. Kolejno uformuj z nich wałki (powinien mieć grubość palca) i dokładnie otocz w mące. Powstałe wałki lekko spłaszcz i krój w skośne kawałki.
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy będzie wrzeć zmniejsz ogień i dodawaj porcjami kopytka.
  7. Zamieszaj drewnianą łyżką, żeby opadając nie przykleiły się do dna.
  8. Gotuj przez ok. 2-3 min. aż wypłyną na powierzchnię.
  9. Wyjmuj je za pomocą cedzaka.
  10. Na koniec ciesz się smakiem pysznych kopytek :)

To Ci się przyda

  • stolnica
  • wysoki garnek
  • cedzak
  • drewniana łyżka
  • tłuczek

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kopytka, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*