Żurek

Sprawdzony przepis na żurek

Żurek to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Jadamy go bardzo często na weselach lub poprawinach, jest to też nieodłączny element każdego śniadania wielkanocnego. Podawany z jajkiem i kiełbasą, jest bardzo pożywny i sycący, ale przede wszystkim – przepyszny. Poniżej znajdziesz bardzo smaczny przepis na żurek.

Składniki (na 6-8 porcji)

  • bulion warzywny
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 500 gramów białej kiełbasy surowej lub parzonej
  • 200 gramów boczku surowego wędzonego
  • 5 jaj
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • majeranek
  • 4 ziarna ziela angielskiego i 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • sól

Przygotowanie

  1. Ugotuj bulion warzywny.
  2. Do bulionu dodaj nakłutą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby.
  3. Kiełbasę i suszone grzyby wyciągnij po 5 minutach gotowania, ostudź.
  4. Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a grzyby drobno posiekaj.
  5. Pokrój boczek w kostkę, następnie podsmaż go na patelni aż wytopi się tłuszcz.
  6. Dodaj do boczku pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż do zarumienienia.
  7. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  8. Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę, posiekane grzyby oraz ziemniaki. Gotuj 15 minut.
  9. Ugotuj osobno jajka na twardo (ok. 6-8 minut), ostudź, obierz i przekrój je na pół.
  10. Do gotującego się wywaru dodaj zakwas. Przypraw zupę majerankiem oraz solą. Gotuj 10 minut.
  11. Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo.
  12. Ciesz się smakiem pysznego żurku :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • patelnia
  • nóż
  • deska do krojenia
  • obieraczka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na żurek, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*