Sprawdzony przepis na żurek
Żurek to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Jadamy go bardzo często na weselach lub poprawinach, jest to też nieodłączny element każdego śniadania wielkanocnego. Podawany z jajkiem i kiełbasą, jest bardzo pożywny i sycący, ale przede wszystkim – przepyszny. Poniżej znajdziesz bardzo smaczny przepis na żurek.
Składniki (na 6-8 porcji)
- bulion warzywny
- 500 ml zakwasu żytniego
- 500 gramów białej kiełbasy surowej lub parzonej
- 200 gramów boczku surowego wędzonego
- 5 jaj
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 50 gramów suszonych grzybów
- majeranek
- 4 ziarna ziela angielskiego i 4 ziarna pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- sól
Przygotowanie
- Ugotuj bulion warzywny.
- Do bulionu dodaj nakłutą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby.
- Kiełbasę i suszone grzyby wyciągnij po 5 minutach gotowania, ostudź.
- Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a grzyby drobno posiekaj.
- Pokrój boczek w kostkę, następnie podsmaż go na patelni aż wytopi się tłuszcz.
- Dodaj do boczku pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż do zarumienienia.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę, posiekane grzyby oraz ziemniaki. Gotuj 15 minut.
- Ugotuj osobno jajka na twardo (ok. 6-8 minut), ostudź, obierz i przekrój je na pół.
- Do gotującego się wywaru dodaj zakwas. Przypraw zupę majerankiem oraz solą. Gotuj 10 minut.
- Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo.
- Ciesz się smakiem pysznego żurku :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- patelnia
- nóż
- deska do krojenia
- obieraczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na żurek, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis