Sprawdzony przepis na krupnik
Polacy uwielbiają krupnik. Zarówno ten w garnku, jak i w butelce :) Krupnik to jedna z najbardziej polskich zup. Robiona na wywarze warzywnym lub mięsnym, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, stanowi zdrowy i sycący posiłek. W naszej wersji jest on robiony na skrzydełkach kurczaka. Oto prosty przepis na pyszny krupnik.
Składniki
- 2 l wody
- 100 gramów kaszy jęczmiennej
- 3-4 skrzydełka z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 liście angielskie
- 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
Przygotowanie
- Skrzydełka z kurczaka oczyść, wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia.
- Łyżką cedzakową zbierz szumowiny z gotującej się wody.
- Do garnka wrzuć obraną cebulę, liście angielskie, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego.
- Gotuj wywar przed kolejne 50 minut.
- W trakcie gotowania obierz ziemniaki i marchewkę. Obrane ziemniaki opłucz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wrzuć kaszę na sitko i przepłucz ją zimną wodą.
- Wyciągnij skrzydełka i przyprawy z wywaru. Mięso ostudź, obierz ze skóry i kości i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć do wywaru pokrojone mięso, ziemniaki, startą marchewkę i kaszę. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj przez następne 20 minut.
- Krupnik podawaj ze świeżą natką pietruszki lub świeżym koperkiem.
- Ciesz się smakiem pysznego krupnika :)
To ci się przyda
- garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na krupnik, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis