Krupnik

Sprawdzony przepis na krupnik

Polacy uwielbiają krupnik. Zarówno ten w garnku, jak i w butelce :) Krupnik to jedna z najbardziej polskich zup. Robiona na wywarze warzywnym lub mięsnym, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, stanowi zdrowy i sycący posiłek. W naszej wersji jest on robiony na skrzydełkach kurczaka. Oto prosty przepis na pyszny krupnik.

Składniki

  • 2 l wody
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej
  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 liście angielskie
  • 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku

Przygotowanie

  1. Skrzydełka z kurczaka oczyść, wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Łyżką cedzakową zbierz szumowiny z gotującej się wody.
  3. Do garnka wrzuć obraną cebulę, liście angielskie, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego.
  4. Gotuj wywar przed kolejne 50 minut.
  5. W trakcie gotowania obierz ziemniaki i marchewkę. Obrane ziemniaki opłucz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Wrzuć kaszę na sitko i przepłucz ją zimną wodą.
  7. Wyciągnij skrzydełka i przyprawy z wywaru. Mięso ostudź, obierz ze skóry i kości i pokrój na mniejsze kawałki.
  8. Wrzuć do wywaru pokrojone mięso, ziemniaki, startą marchewkę i kaszę. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj przez następne 20 minut.
  9. Krupnik podawaj ze świeżą natką pietruszki lub świeżym koperkiem.
  10. Ciesz się smakiem pysznego krupnika :)

To ci się przyda

  • garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • tarka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na krupnik, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*