Sprawdzony przepis na kutię
Kutia to jedna z tradycyjnych polskich potraw, pojawiających się na wigilijnym stole. Stanowi połączenie maku, pszenicy, rodzynków oraz miodu. Jest jej bliżej do deseru niż do posiłku, gdyż jest ona dość słodka – ale taka właśnie ma być ;) Obok sernika i makowca świetnie nadaje się na zakończenie wigilii, oraz jako jedna z 12 potraw. Poniżej znajdziesz tradycyjny przepis na kutię.
Składniki
- 250 gramów ziaren pszenicy
- 200 gramów maku
- 5 łyżek miodu
- 50 gramów rodzynek
- 50 gramów migdałów
- 100 gramów mieszanych orzechów
- 400 ml gorącego mleka (do sparzenia maku)
Przygotowanie
- Ziarna pszenicy przepłucz, zalej gorącą wodą i pozostaw na noc do nasiąknięcia.
- Mak zalej gorącym mlekiem, przykryj talerzykiem i pozostaw do ostygnięcia (najlepiej będzie pozostawić go również na noc).
- Mak odcedź za pomocą ścierki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa o drobnych oczkach.
- Pszenicę odcedź, przepłucz i ugotuj we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut. Odcedź i ostudź.
- Orzechy podsmaż na suchej patelni, ostudź i drobno posiekaj.
- Do miski wrzuć zmielony mak, pszenicę, orzechy, miód, migdały i rodzynki. Całość porządnie wymieszaj.
- Kutię włóż do lodówki przed podaniem, aby się schłodziła.
- Ciesz się smakiem pysznej kutii :)
To ci się przyda
- miska
- patelnia
- talerzyk (do przykrycia maku)
- garnek
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kutię, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis