Kutia

Sprawdzony przepis na kutię

Kutia to jedna z tradycyjnych polskich potraw, pojawiających się na wigilijnym stole. Stanowi połączenie maku, pszenicy, rodzynków oraz miodu. Jest jej bliżej do deseru niż do posiłku, gdyż jest ona dość słodka – ale taka właśnie ma być ;) Obok sernika i makowca świetnie nadaje się na zakończenie wigilii, oraz jako jedna z 12 potraw. Poniżej znajdziesz tradycyjny przepis na kutię.

Składniki

  • 250 gramów ziaren pszenicy
  • 200 gramów maku
  • 5 łyżek miodu
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów migdałów
  • 100 gramów mieszanych orzechów
  • 400 ml gorącego mleka (do sparzenia maku)

Przygotowanie

  1. Ziarna pszenicy przepłucz, zalej gorącą wodą i pozostaw na noc do nasiąknięcia.
  2. Mak zalej gorącym mlekiem, przykryj talerzykiem i pozostaw do ostygnięcia (najlepiej będzie pozostawić go również na noc).
  3. Mak odcedź za pomocą ścierki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa o drobnych oczkach.
  4. Pszenicę odcedź, przepłucz i ugotuj we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut. Odcedź i ostudź.
  5. Orzechy podsmaż na suchej patelni, ostudź i drobno posiekaj.
  6. Do miski wrzuć zmielony mak, pszenicę, orzechy, miód, migdały i rodzynki. Całość porządnie wymieszaj.
  7. Kutię włóż do lodówki przed podaniem, aby się schłodziła.
  8. Ciesz się smakiem pysznej kutii :)

To ci się przyda

  • miska
  • patelnia
  • talerzyk (do przykrycia maku)
  • garnek

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kutię, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*