Sprawdzony przepis na pączki
Domowe pączki to jeden z przysmaków, który zawsze kojarzę ze swoją babcią. Tradycyjnie były robione w tłusty czwartek. Świeżutkie, dopiero co usmażone pączki są o wiele lepsze niż te sklepowe, pełne chemii i stabilizatorów, lecz wymagają trochę pracy. Oto przepis na domowe pączki.
Składniki
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 gramów świeżych drożdży
- 50 gramów masła
- 50 gramów cukru
- 4 żółtka
- *2 łyżki rumu (można pominąć)
- 1 l oleju
- dowolna marmolada
Przygotowanie
- Przygotuj zaczyn. Ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżką cukru oraz 5 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką. Odstaw na 10-15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i lekko się spienić.
- W rondelku rozpuść masło, gdy masło się roztopi ściągnij rondelek z palnika i zostaw, przyda nam się później.
- Weź garnek i wlej w niego bardzo mało wody, zagotuj. Na garnek z gotującą się wodą nałóż mniejszy garnek/miskę, wbij do niego 4 żółtka i wsyp 50 gramów cukru. Ubijaj trzepaczką aż masa zrobi się puszysta.
- Do dużej miski wsyp mąkę, wlej zaczyn i masę jajeczną. Zacznij wyrabiać ciasto, musi być elastyczne i jednolite. W trakcie wyrabiania dodawaj stopniowo rozpuszczone masło.
- *Gdy wyrobisz ciasto wlej rum i połącz go z ciastem. Ten punkt możesz pominąć.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę aby urosło.
- Posyp blat mąką i przełóż ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wykrój w nim kółka za pomocą szklanki.
- Na połowę kółek nałóż na środek marmoladę. Przykryj kółka z marmoladą tymi bez marmolady. Zlep brzegi.
- Gotowe kółka połóż na posypanym mąką blacie. Zakryj ścierką i zostaw na 30 minut.
- Rozgrzej 1 l oleju w garnku do ok. 180 stopni.
- Gotowe pączki wkładaj delikatnie na rozgrzany olej partiami (ok. 5 pączków na jedno smażenie) i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
- Usmażone pączki wyciągnij łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie on nadmiar tłuszczu).
- Pączki podawaj polane lukrem, cukrem pudrem czy oprószone startą skórką pomarańczy.
- Ciesz się smakiem pysznych pączków :)
To ci się przyda
- garnek
- miska (do zaczynu)
- duża miska (do ciasta)
- ścierka
- łyżka cedzakowa
- duży talerz
- ręcznik papierowy
Ciekawostka
Jeden pączek ma około 450 kalorii. Wynika z tego, że wystarczy zjeść 5-6 pączków, aby zaspokoić dzienne kaloryczne zapotrzebowanie organizmu. Jednakże taka dieta, mimo iż brzmi kusząco, zdecydowanie nie jest polecana, gdyż są to głównie tłuszcze, cukry i węglowodany :) Dla porównania 100 gramów sałatki to około 105 kalorii. Jeden pączek to tyle kalorii co pełna miska sałatki, która dostarcza znacznie więcej witamin i substancji odżywczych. Ale jeden pączek raz na jakiś czas nie zaszkodzi, bo o zdrowie psychiczne należy również dbać ;)
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na pączki, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis