Pączki

Sprawdzony przepis na pączki

Domowe pączki to jeden z przysmaków, który zawsze kojarzę ze swoją babcią. Tradycyjnie były robione w tłusty czwartek. Świeżutkie, dopiero co usmażone pączki są o wiele lepsze niż te sklepowe, pełne chemii i stabilizatorów, lecz wymagają trochę pracy. Oto przepis na domowe pączki.

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru
  • 4 żółtka
  • *2 łyżki rumu (można pominąć)
  • 1 l oleju
  • dowolna marmolada

Przygotowanie

  1. Przygotuj zaczyn. Ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżką cukru oraz 5 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką. Odstaw na 10-15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i lekko się spienić.
  2. W rondelku rozpuść masło, gdy masło się roztopi ściągnij rondelek z palnika i zostaw, przyda nam się później.
  3. Weź garnek i wlej w niego bardzo mało wody, zagotuj. Na garnek z gotującą się wodą nałóż mniejszy garnek/miskę, wbij do niego 4 żółtka i wsyp 50 gramów cukru. Ubijaj trzepaczką aż masa zrobi się puszysta.
  4. Do dużej miski wsyp mąkę, wlej zaczyn i masę jajeczną. Zacznij wyrabiać ciasto, musi być elastyczne i jednolite. W trakcie wyrabiania dodawaj stopniowo rozpuszczone masło.
  5. *Gdy wyrobisz ciasto wlej rum i połącz go z ciastem. Ten punkt możesz pominąć.
  6. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę aby urosło.
  7. Posyp blat mąką i przełóż ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wykrój w nim kółka za pomocą szklanki.
  8. Na połowę kółek nałóż na środek marmoladę. Przykryj kółka z marmoladą tymi bez marmolady. Zlep brzegi.
  9. Gotowe kółka połóż na posypanym mąką blacie. Zakryj ścierką i zostaw na 30 minut.
  10. Rozgrzej 1 l oleju w garnku do ok. 180 stopni.
  11. Gotowe pączki wkładaj delikatnie na rozgrzany olej partiami (ok. 5 pączków na jedno smażenie) i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
  12. Usmażone pączki wyciągnij łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie on nadmiar tłuszczu).
  13. Pączki podawaj polane lukrem, cukrem pudrem czy oprószone startą skórką pomarańczy.
  14. Ciesz się smakiem pysznych pączków :)

To ci się przyda

  • garnek
  • miska (do zaczynu)
  • duża miska (do ciasta)
  • ścierka
  • łyżka cedzakowa
  • duży talerz
  • ręcznik papierowy

Ciekawostka

Jeden pączek ma około 450 kalorii. Wynika z tego, że wystarczy zjeść 5-6 pączków, aby zaspokoić dzienne kaloryczne zapotrzebowanie organizmu. Jednakże taka dieta, mimo iż brzmi kusząco, zdecydowanie nie jest polecana, gdyż są to głównie tłuszcze, cukry i węglowodany :) Dla porównania 100 gramów sałatki to około 105 kalorii. Jeden pączek to tyle kalorii co pełna miska sałatki, która dostarcza znacznie więcej witamin i substancji odżywczych. Ale jeden pączek raz na jakiś czas nie zaszkodzi, bo o zdrowie psychiczne należy również dbać ;)

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na pączki, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*