Sprawdzony przepis na kartacze
Kartacze to kolejny przykład domowych potraw. Nic dziwnego, składniki do tego dania są tanie, łatwo dostępne, a przede wszystkim sycące. Na obiad możesz przygotować wyłącznie kartacze, które zawierają mięso jak i dodatek skrobiowy, co czyni je 'legalnym’ obiadem. Poniżej znajdziesz tradycyjny przepis na kartacze z mięsem.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 cebula
- 200 g surowego boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie
- Podziel ziemniaki na porcje: 1/3 do ugotowania (ok. 0,5 kg) i 2/3 surowych (ok. 1 kg)
- Ziemniaki do ugotowania obierz, opłucz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej pod przykryciem do miękkości.
- Ziemniaki surowe oczyść, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Przetarte ziemniaki zawiń w ściereczkę/pieluchę i odciśnij je (zachowując po nich wodę – później się przyda).
- Odstaw wodę po ziemniakach na 15 minut, a gdy na dnie wytrąci się skrobia, zlej wodę.
- Ugotowane ziemniaki wystudź i przeciśnij przez praskę.
- Włóż do jednej dużej miski ugotowane i surowe ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i skrobię, która wytrąciła się z soku po ziemniakach. Posól. Wyrób ciasto.
- Mięso mielone przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Oderwij kawałek ciasta wielkości kulki mieszczącej się w obu dłoniach. Masę ziemniaczaną rozpłaszcz w dłoni, na środek włóż porcję mięsa, zawiń brzegi masy ziemniaczanej formując kartacz. W połowie przygotowywania kartaczy zagotuj wodę ze szczyptą soli i odrobiną oleju.
- Uformowane kartacze wrzucaj do garnka w takich porcjach, aby nie stykały się ze sobą (dzięki temu się nie skleją). Gotuj je pod przykryciem przez ok. 20-25 minut, po czym wyciągnij na duży talerz (najlepiej łyżką z dziurkami lub czymś podobnym, nie widelcem aby ich nie rozerwać) i zostaw do ostygnięcia. Wrzucaj kolejne porcje i powtarzaj proces.
- Surowy boczek pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni aż tłuszcz się wytopi.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do boczku. Smaż do zarumienienia się obu składników.
- Kartacze podawaj ze smażonym boczkiem i cebulą.
- Ciesz się smakiem pysznych kartaczy z mięsem :)
To ci się przyda
- garnek z pokrywką
- duży garnek z pokrywką (do kartaczy)
- tarka (do surowych ziemniaków)
- praska (do ugotowanych ziemniaków)
- ściereczka/pielucha (do wyciskania soku z ziemniaków)
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kartacze z mięsem, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis