Kartacze z mięsem

Sprawdzony przepis na kartacze

Kartacze to kolejny przykład domowych potraw. Nic dziwnego, składniki do tego dania są tanie, łatwo dostępne, a przede wszystkim sycące. Na obiad możesz przygotować wyłącznie kartacze, które zawierają mięso jak i dodatek skrobiowy, co czyni je ‘legalnym’ obiadem. Poniżej znajdziesz tradycyjny przepis na kartacze z mięsem.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Podziel ziemniaki na porcje: 1/3 do ugotowania (ok. 0,5 kg) i 2/3 surowych (ok. 1 kg)
  2. Ziemniaki do ugotowania obierz, opłucz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej pod przykryciem do miękkości.
  3. Ziemniaki surowe oczyść, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Przetarte ziemniaki zawiń w ściereczkę/pieluchę i odciśnij je (zachowując po nich wodę – później się przyda).
  5. Odstaw wodę po ziemniakach na 15 minut, a gdy na dnie wytrąci się skrobia, zlej wodę.
  6. Ugotowane ziemniaki wystudź i przeciśnij przez praskę.
  7. Włóż do jednej dużej miski ugotowane i surowe ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i skrobię, która wytrąciła się z soku po ziemniakach. Posól. Wyrób ciasto.
  8. Mięso mielone przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  9. Oderwij kawałek ciasta wielkości kulki mieszczącej się w obu dłoniach. Masę ziemniaczaną rozpłaszcz w dłoni, na środek włóż porcję mięsa, zawiń brzegi masy ziemniaczanej formując kartacz. W połowie przygotowywania kartaczy zagotuj wodę ze szczyptą soli i odrobiną oleju.
  10. Uformowane kartacze wrzucaj do garnka w takich porcjach, aby nie stykały się ze sobą (dzięki temu się nie skleją). Gotuj je pod przykryciem przez ok. 20-25 minut, po czym wyciągnij na duży talerz (najlepiej łyżką z dziurkami lub czymś podobnym, nie widelcem aby ich nie rozerwać) i zostaw do ostygnięcia. Wrzucaj kolejne porcje i powtarzaj proces.
  11. Surowy boczek pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni aż tłuszcz się wytopi.
  12. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do boczku. Smaż do zarumienienia się obu składników.
  13. Kartacze podawaj ze smażonym boczkiem i cebulą.
  14. Ciesz się smakiem pysznych kartaczy z mięsem :)

To ci się przyda

  • garnek z pokrywką
  • duży garnek z pokrywką (do kartaczy)
  • tarka (do surowych ziemniaków)
  • praska (do ugotowanych ziemniaków)
  • ściereczka/pielucha (do wyciskania soku z ziemniaków)

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kartacze z mięsem, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*