Ryba po grecku

Sprawdzony przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku to osobiście moja ulubiona potrawa wigilijna. Absolutnie nie może zabraknąć jej przy żadnym świątecznym stole, lecz pojawia się ona również często na imprezach rodzinnych typu komunia czy wesele. Rybę po grecku można jeść zarówno samą, z ziemniakami jak i z chlebem. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, chociaż możliwe jest również na ciepło ;) Co ciekawe, ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją, a Grecy znają ją dlatego, że jest popularna w Polsce. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na rybę po grecku.

Składniki

  • 800 gramów filetu świeżej białej ryby (np. dorsz, mintaj)
  • 500 ml wody
  • 6 średnich marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
  • pół selera
  • 1 biała część z pora
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 60 gramów)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • do dekoracji: świeża natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania ryby. Przepłucz ją pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw ją solą, pieprzem oraz papryką słodką. Odstaw ją na 10-15 minut.
  2. Mąkę przesiej na talerzyk i obtocz w niej przyprawioną rybę z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na nią rybę. Obsmaż ją na złoty kolor z obu stron (ok. 3-5 minut z każdej strony w zależności jak gruba jest ryba).
  4. Usmażoną rybę ściągnij z patelni, połóż ją na talerzyk z ręcznikiem papierowym, aby papier pochłonął tłuszcz. Pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ostudzoną rybę przełóż do szklanego, podłużnego naczynia.
  6. Teraz zajmij się warzywami. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  7. Cebulę obierz i pokrój w małe piórka. Białą część z pora opłucz i pokrój w cienkie półplasterki.
  8. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę oraz por i smaż do momentu aż cebula się lekko zeszkli (ok. 4-5 minut).
  9. Po tym czasie do cebuli oraz pora dodaj startą marchewkę, pietruszkę oraz seler. Smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
  10. Następnie do garnka wlej 500 ml wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Całość dokładnie przemieszaj i gotuj 10-15 minut.
  11. Gdy warzywa się ugotują nabierz wywar przy pomocy szklanki i dodaj do niej koncentrat pomidorowy. Mieszaninę porządnie wymieszaj i wlej do warzyw.
  12. Warzywa w sosie pomidorowym duś przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu.
  13. Usmażoną rybę pokryj uduszonymi warzywami. Pozostaw do ostudzenia i włóż do lodówki najlepiej na noc.
  14. Podawaj danie ozdobione świeżą natką pietruszki.
  15. Ciesz się smakiem pysznej ryby po grecku :)

To ci się przyda

  • szklane naczynie
  • garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • tarka
  • ręcznik papierowy
  • patelnia
  • szklanka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na rybę po grecku, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*