
Sprawdzony przepis na kołduny
Kołduny to jedno z polskich tradycyjnych dań na bazie mąki. Wywodzą się one historycznie z naszych ziem, gdyż są popularne na Litwie, Białorusi, oraz w Polsce. Są one mocno zbliżone do pierogów, lecz w przypadku kołdunów skleja się ich końce, tworząc okrąg, czyli jakby nieco większe uszka. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na kołduny.
Składniki (100 sztuk)
Ciasto
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki masła
- 1 jajo
- sól
Farsz
- 500 gramów mięsa wołowego mielonego
- 0,5 szklanki bulionu rosołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- spora ilość majeranku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój na drobną kostkę i zeszklij na oleju.
- Na patelnię dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku.
- Zmniejsz ogień i wlej na patelnię bulion rosołowy. Porządnie wymieszaj. Wyłącz palnik.
- Przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj sól. Wbij jajo i dodaj miękkie masło.
- Wymieszaj zawartość miski dłonią, dolewając odrobinę ciepłej wody.
- Na blacie rozsyp odrobinę mąki, aby ciasto nie przywierało do niego.
- Zagnieć ciasto na blacie i rozwałkuj je na cienki placek (jak ciasto na pierogi).
- Z cienkiego ciasta powycinaj kółka szklanką lub kieliszkiem. Nakładaj do nich małą porcję farszu mięsnego.
- Ciasto zlep jak pieroga, następnie sklej końcówki.
- Gotuj kołduny w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.
- Podawaj je do barszczu lub rosołu. Świetnie smakują również z roztopionym masłem i świeżą natką pietruszki.
- Ciesz się smakiem pysznych kołdunów :)
To ci się przyda
- duży garnek
- deska do krojenia
- nóż
- miska
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kołduny, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis