Kołduny

Sprawdzony przepis na kołduny

Kołduny to jedno z polskich tradycyjnych dań na bazie mąki. Wywodzą się one historycznie z naszych ziem, gdyż są popularne na Litwie, Białorusi, oraz w Polsce. Są one mocno zbliżone do pierogów, lecz w przypadku kołdunów skleja się ich końce, tworząc okrąg, czyli jakby nieco większe uszka. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na kołduny.

Składniki (100 sztuk)

Ciasto

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajo
  • sól

Farsz

  • 500 gramów mięsa wołowego mielonego
  • 0,5 szklanki bulionu rosołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • spora ilość majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój na drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  2. Na patelnię dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku.
  3. Zmniejsz ogień i wlej na patelnię bulion rosołowy. Porządnie wymieszaj. Wyłącz palnik.
  4. Przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj sól. Wbij jajo i dodaj miękkie masło.
  5. Wymieszaj zawartość miski dłonią, dolewając odrobinę ciepłej wody.
  6. Na blacie rozsyp odrobinę mąki, aby ciasto nie przywierało do niego.
  7. Zagnieć ciasto na blacie i rozwałkuj je na cienki placek (jak ciasto na pierogi).
  8. Z cienkiego ciasta powycinaj kółka szklanką lub kieliszkiem. Nakładaj do nich małą porcję farszu mięsnego.
  9. Ciasto zlep jak pieroga, następnie sklej końcówki.
  10. Gotuj kołduny w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.
  11. Podawaj je do barszczu lub rosołu. Świetnie smakują również z roztopionym masłem i świeżą natką pietruszki.
  12. Ciesz się smakiem pysznych kołdunów :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • miska

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kołduny, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*