Sprawdzony przepis na babkę piaskową
Babka piaskowa to jedno z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Miękka i puszysta, idealna do herbaty, mleka lub soku. Popularna jako ciasto wielkanocne – kawałek jej lub babki marmurkowej najlepiej włożyć do koszyka wielkanocnego. Poniżej znajdziesz prosty przepis na babkę piaskową.
Składniki
- 250 gramów masła
- 200 gramów cukru
- 150 gramów mąki pszennej
- 150 skrobi ziemniaczanej
- 4 duże jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- sól, cukier puder
Przygotowanie
- Na średnich obrotach zmiksuj masło z cukrem na puszystą pianę.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka delikatnie wrzuć do masy maślanej, nie przerywaj miksowania.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do masy. Wlej kilka kropli aromatu cytrynowego.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Ciasto piecz w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
- Ciesz się smakiem pysznej babki piaskowej :)
To ci się przyda
- mikser
- miska
- sitko
- forma na ciasto
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na babkę piaskową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis