Babka piaskowa

Sprawdzony przepis na babkę piaskową

Babka piaskowa to jedno z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Miękka i puszysta, idealna do herbaty, mleka lub soku. Popularna jako ciasto wielkanocne – kawałek jej lub babki marmurkowej najlepiej włożyć do koszyka wielkanocnego.  Poniżej znajdziesz prosty przepis na babkę piaskową.

Składniki

  • 250 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 150 skrobi ziemniaczanej
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • sól, cukier puder

Przygotowanie

  1. Na średnich obrotach zmiksuj masło z cukrem na puszystą pianę.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka delikatnie wrzuć do masy maślanej, nie przerywaj miksowania.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do masy. Wlej kilka kropli aromatu cytrynowego.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
  5. Gotowe ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  6. Ciasto piecz w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
  7. Ciesz się smakiem pysznej babki piaskowej :)

To ci się przyda

  • mikser
  • miska
  • sitko
  • forma na ciasto

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na babkę piaskową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*