Tradycja święcenia pokarmów
Tradycja święcenia pokarmów polega na tym, że w Wielką Sobotę wierni niosą koszyk z pokarmami do kościoła, aby kapłan je poświęcił. Następnego dnia, czyli w Niedzielę Wielkanocną po rezurekcji wspólnie siadają do przygotowanego śniadania z produktów z koszyka i świętują Zmartwychwstanie Chrystusa. Jest to najważniejsze święto w roku dla katolika i warto je obficie uczcić.
Święconka Wielkanocna – co powinno znaleźć się w koszyku Wielkanocnym?
- JAJKA – symbol nowego życia, narodzin, Zmartwychwstania Chrystusa. W koszyku mogą pojawić się w tradycyjnej formie, choć najczęściej spotykane są jako kolorowe pisanki. Tutaj znajdziesz jak zabarwić jajka naturalnymi barwnikami, np. sokiem z buraka.
- CHLEB – symbol Ciała Chrystusa, najważniejszy pokarm dla chrześcijan, zapewnia dobrobyt i pomyślność
- BARANEK – symbol Baranka Bożego, oznacza pomyślność, pokorę, zwycięstwo życia nad śmiercią. Chrystus poddał się śmierci za grzechy ludzi z pokorą i baranek ma go symbolizować. Spotkamy go w sklepie wykonanego z ciasta, marcepanu lub masła.
- MIĘSO – symbol dostatku, dobrobytu, zdrowia, bogactwa czy płodności. Najczęściej jest to szynka lub kiełbasa.
- SER – symbol przyjaźni człowieka z naturą, ma zapewnić zdrowie zwierzętom na gospodarstwie.
- CIASTO – symbol doskonałości, umiejętności. Najlepiej, aby był to wypiek zrobiony samodzielnie, a nie kupiony w delikatesie. Najczęściej spotykanymi ciastami w koszykach są: babka piaskowa, drożdżowa babka lub po prostu babeczka.
- CHRZAN – symbol siły fizycznej, ma zapewniać zdrowie oraz krzepę. Najczęściej spotykaną wersją w koszykach jest starty chrzan, mimo tego, że korzeń chrzanu również się nadaje.
- SÓL – symbol oczyszczenia, nieśmiertelności czy gościnności. Sól to naturalny konserwant, dzięki której potrawy nie psują się tak szybko. Ma to symbolizować ochronę życia przed złem czy przypominać o więzi między Bogiem a ludźmi.
- PIEPRZ – symbol gorzkich ziół, które Izraelici spożywali upamiętniając swoją ciężką, niewolniczą pracę w Egipcie. Ma właściwości oczyszczające i służy do doprawienia potraw.
- WODA – symbol Ducha Świętego, chrztu, odrodzenia. Duch Święty obmywa nas wodą święconą, aby oczyścić nas z grzechów.
Oczywiście poza wyżej wymienionymi potrawami możemy dodać np. słodycze/czekoladowe jajka na potrzebę dzieci. Jednak aby ten zwyczaj nie gubił sensu, najpierw muszą znaleźć się tradycyjne potrawy. Tradycyjnie koszyki wielkanocne dekoruje się gałązkami bukszpanu lub baziami.
Co zrobić z skorupkami lub innymi poświęconymi odpadkami?
Wielu z nas wie o tym, że poświęconych rzeczy nie powinno się wyrzucać, natomiast – co w takim razie robić z resztkami ze świątecznego koszyka?
Najlepszym pomysłem jest wyrzucenie ich gdzieś na pole lub podwórko, na pewno nie jeden ptak czy inne zwierzątko chętnie skorzysta z tego typu dania ;) Drugą opcją, równie prostą jest spalenie odpadków w piecu. Skorupki natomiast, możemy użyć jako odżywki do kwiatów (rozkruszone dodać do ziemi czy do wody).
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis