Kwaśnica

Sprawdzony przepis na kwaśnicę

Kwaśnica to nic innego jak góralska zupa z kapusty gotowana na wędzonych żeberkach. Aby poczuć jej smak nie musisz jechać na urlop w góry, lecz możesz samodzielnie przyrządzić tę zupę w domu. Jest to potrawa, która wymaga trochę czasu, jednak jej smak to rekompensuje. Poza tym jest bardzo zdrowa i treściwa. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjną góralską kwaśnicę.

Składniki

  • 2 l wody
  • 500 gramów surowych żeberek
  • 300 gramów boczku wędzonego
  • 500 gramów wędzonych żeberek
  • 400 gramów kiszonej kapusty
  • 2-3 ziemniaki
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 gramów suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

  1. Surowe żeberka opłucz, osusz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
  2. Łyżką cedzakową wyciągnij z wody szumowiny. Wędzone żeberka opłucz, osusz i podziel na kawałki z jednym żeberkiem, boczek opłucz, osusz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm).
  3. Suszone grzyby i czosnek posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
  4. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i boczek oraz smaż aż cebula będzie szklista, a boczek zarumieniony.
  5. Obierz ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokrój w niewielką (1-1,5 cm) kostkę, a marchewkę w plasterki.
  6. Do garnka wrzuć pokrojone żeberka, usmażony boczek z cebulą. Dodaj marchewkę, ziemniaki, grzyby, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Gotuj kolejne 10 minut pod przykryciem.
  7. Kiszoną kapustę odsącz do miseczki (nie wylewaj soku) i posiekaj.
  8. Do wywaru dodaj posiekaną kapustę. Przypraw wywar solą, pieprzem oraz majerankiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Spróbuj czy zupa jest odpowiednio kwaśna, jeśli nie, dodawaj stopniowo odlanego wcześniej soku z kapusty, aż do uzyskania odpowiadającej Ci kwaśności. Potem gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym zdejmij z ognia.
  9. Ciesz się smakiem pysznej kwaśnicy :) Przy podaniu możesz ozdobić ją świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • łyżka cedzakowa
  • deska do krojenia
  • nóż
  • patelnia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kwaśnicę, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*