Sprawdzony przepis na kwaśnicę
Kwaśnica to nic innego jak góralska zupa z kapusty gotowana na wędzonych żeberkach. Aby poczuć jej smak nie musisz jechać na urlop w góry, lecz możesz samodzielnie przyrządzić tę zupę w domu. Jest to potrawa, która wymaga trochę czasu, jednak jej smak to rekompensuje. Poza tym jest bardzo zdrowa i treściwa. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjną góralską kwaśnicę.
Składniki
- 2 l wody
- 500 gramów surowych żeberek
- 300 gramów boczku wędzonego
- 500 gramów wędzonych żeberek
- 400 gramów kiszonej kapusty
- 2-3 ziemniaki
- marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 30 gramów suszonych grzybów
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
- Surowe żeberka opłucz, osusz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
- Łyżką cedzakową wyciągnij z wody szumowiny. Wędzone żeberka opłucz, osusz i podziel na kawałki z jednym żeberkiem, boczek opłucz, osusz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm).
- Suszone grzyby i czosnek posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i boczek oraz smaż aż cebula będzie szklista, a boczek zarumieniony.
- Obierz ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokrój w niewielką (1-1,5 cm) kostkę, a marchewkę w plasterki.
- Do garnka wrzuć pokrojone żeberka, usmażony boczek z cebulą. Dodaj marchewkę, ziemniaki, grzyby, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Gotuj kolejne 10 minut pod przykryciem.
- Kiszoną kapustę odsącz do miseczki (nie wylewaj soku) i posiekaj.
- Do wywaru dodaj posiekaną kapustę. Przypraw wywar solą, pieprzem oraz majerankiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Spróbuj czy zupa jest odpowiednio kwaśna, jeśli nie, dodawaj stopniowo odlanego wcześniej soku z kapusty, aż do uzyskania odpowiadającej Ci kwaśności. Potem gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym zdejmij z ognia.
- Ciesz się smakiem pysznej kwaśnicy :) Przy podaniu możesz ozdobić ją świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- łyżka cedzakowa
- deska do krojenia
- nóż
- patelnia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kwaśnicę, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis