Galareta wieprzowa

Sprawdzony przepis na galaretę wieprzową

Galareta wieprzowa to dla jednych to coś obrzydliwego, a dla drugich – największy przysmak. Jeśli szukasz tego przepisu, zapewne należysz do tej drugiej grupy ;) Świetnie spisuje się jako przekąska, dodatek do imprez rodzinnych, oraz przystawka do alkoholu :) Mimo tego, że wymaga nieco czasu, to nie wymaga zbyt wiele pracy, ponieważ wszystko gotuje się „samo”. Do jej stężenia nie jest potrzebna żelatyna, ze względu na zawartość kolagenu w nóżkach wieprzowych. Poniżej znajdziesz dobry przepis na galaretę wieprzową.

Składniki

  • 2-3 nóżki wieprzowe
  • 1 duża golonka wieprzowa
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz i wrzuć do garnka, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz zagotuj.
  2. Co jakiś czas zbieraj szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej. Gotuj mięso z przyprawami przez 2 godziny.
  3. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Po 2 godzinach do garnka wrzuć warzywa i gotuj kolejne 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie łyżką cedzakową wyciągnij warzywa i mięso, ostudź.
  6. Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki, a warzywa pokrój w kostkę lub plasterki (wedle uznania).
  7. Wywar przecedź przez sitko, dopraw solą i pieprzem.
  8. Do naczynia, w którym chcesz mieć galaretę wrzuć mięso z warzywami i zalej całość wywarem. Ostudź.
  9. Ostudzoną galaretę włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
  10. Ciesz się smakiem pysznej galarety :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • sito
  • obieraczka
  • łyżka cedzakowa

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na galaretę, napisz je w komentarzu :)+—–

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*