
Sprawdzony przepis na galaretę wieprzową
Galareta wieprzowa to dla jednych to coś obrzydliwego, a dla drugich – największy przysmak. Jeśli szukasz tego przepisu, zapewne należysz do tej drugiej grupy ;) Świetnie spisuje się jako przekąska, dodatek do imprez rodzinnych, oraz przystawka do alkoholu :) Mimo tego, że wymaga nieco czasu, to nie wymaga zbyt wiele pracy, ponieważ wszystko gotuje się „samo”. Do jej stężenia nie jest potrzebna żelatyna, ze względu na zawartość kolagenu w nóżkach wieprzowych. Poniżej znajdziesz dobry przepis na galaretę wieprzową.
Składniki
- 2-3 nóżki wieprzowe
- 1 duża golonka wieprzowa
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Mięso opłucz i wrzuć do garnka, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz zagotuj.
- Co jakiś czas zbieraj szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej. Gotuj mięso z przyprawami przez 2 godziny.
- Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Po 2 godzinach do garnka wrzuć warzywa i gotuj kolejne 1,5 godziny.
- Po tym czasie łyżką cedzakową wyciągnij warzywa i mięso, ostudź.
- Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki, a warzywa pokrój w kostkę lub plasterki (wedle uznania).
- Wywar przecedź przez sitko, dopraw solą i pieprzem.
- Do naczynia, w którym chcesz mieć galaretę wrzuć mięso z warzywami i zalej całość wywarem. Ostudź.
- Ostudzoną galaretę włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
- Ciesz się smakiem pysznej galarety :)
To ci się przyda
- duży garnek
- deska do krojenia
- nóż
- sito
- obieraczka
- łyżka cedzakowa
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na galaretę, napisz je w komentarzu :)+—–
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis