Sprawdzony przepis na kartoflankę
Zupa ziemniaczana, czyli Kartoflanka, to ciekawy pomysł na obiad. Zazwyczaj ziemniaki stanowią dodatek do drugiego dania lub są uzupełnieniem innej zupy, lecz w przypadku tej, to właśnie one grają główną rolę. Zupa ta jest prosta w przyrządzeniu, smaczna i bardzo sycąca. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na kartoflankę.
Składniki
- 1,5 litra bulionu jarskiego lub mięsnego
- 4-5 ziemniaków
- 300 gramów mięsa: kiełbasy, boczku lub kilka podudzi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Marchewki oraz pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Bulion wlej do garnka i pogrzej go. Wrzuć do niego marchewki, ziemniaki, pietruszkę oraz czosnek. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw czyli ok. 15 minut.
- W międzyczasie cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Kiełbasę lub boczek pokrój w kostkę i podsmaż, po czym dodaj do zupy. Jeśli wolisz podudzia z kurczaka, opłucz je i dodaj do zupy (po ugotowaniu wyjmiesz je i oskubiesz mięso).
- Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj cebulę oraz kiełbasę i smaż do momentu aż się zeszkli.
- Zawartość patelni wraz z wydobytym tłuszczem wrzuć do garnka. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
- Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop 2 łyżki masła, dodaj taką samą ilość mąki, wymieszaj i lekko podsmaż. Mąka powinna uzyskać złoto-brązowy kolor.
- Tak przygotowaną zasmażkę wrzuć do zupy i zagotuj.
- Zagęszczoną zasmażką zupę przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Zupę podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
- Ciesz się smakiem pysznej kartoflanki :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kartoflankę, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis