Gołąbki w sosie własnym

Sprawdzony przepis na gołąbki w sosie własnym

Gołąbki to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Smakują one wyśmienicie, są tanie, pożywne oraz sycące. Przygotowanie ich wymaga poświęcenia trochę czasu, ale dzięki temu możemy zrobić jedzenie na 3 dni. Poniżej znajdziesz dobry przepis jak zrobić gołąbki w sosie własnym:

Składniki

Gołąbki

  • 1 sztuka kapusty włoskiej (ok. 1,5-2,5 kg) – ostatnio dostępna jest również specjalna kapusta do gołąbków z dużymi liśćmi, odmiana coolwrap
  • 200 gramów (lub 2 woreczki) ryżu
  • 1kg dowolnego mięsa mielonego
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 50 gramów masła
  • 1 średnie jajo
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • ewentualnie bułka tarta

Sos do gołąbków

  • 0,5 l wywaru z gołąbków
  • szczypta pieprzu, soli, cukru, oregano i bazylii
  • opcjonalnie: jedna łyżka keczupu
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie – gołąbki

  1. Oczyść kapustę, usuń głąb (najtwardszą część od dołu kapusty) oraz ugotuj ją na parze, tak aby liście zmiękły (ok. 10 minut, w zależności od wielkości liści) i odchodziły same. W miarę jak kolejne liście będą miękły i odchodziły, odłączaj je od reszty i układaj na stosie, np. na talerzu. W międzyczasie odcinaj nożem zgrubiałe części liści (jakby łodygę :) ). Powtarzaj ten proces aż wszystkie liście zmiękną. Końcówkę podgotuj jeszcze kilka minut, po czym ostudź i porozdzielaj je za pomocą noża.
  2. Ugotuj ryż w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, po czym zostaw go do ostygnięcia.
  3. W małym garnku z ok. pół litra wody gotuj suszone grzyby przez 3 minuty, po czym je odsącz (zachowując wywar, przyda się później do zalania gołąbków) i po ostudzeniu posiekaj.
  4. Cebulę potnij w drobną kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem masła.
  5. Do miski wrzuć mięso mielone, ryż, grzyby oraz cebulę. Wbij jajo, dopraw przyprawami (jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie – dodaj bułkę tartą) i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  6. Zawiń gołąbki (w kształt koperty) tak aby się nie rozpadały, odpowiednio dobierając do nich ilość mięsa. W razie potrzeby możesz obwiązać je nitką.
  7. Ułóż ciasno gołąbki na dnie rondla oraz zalej wywarem z grzybów. Jeśli zostało Ci trochę kapusty, poszatkuj ją i rozsyp na wierzchu. Duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60-90 minut, aż kapusta zmięknie a mięso w środku dojdzie.
  8. Ciesz się smakiem pysznych gołąbków :) Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym, na który przepis znajdziesz poniżej. Później gołąbki możesz podgrzewać na patelni albo w garnku, na małym ogniu i z małą ilością wody.

Przygotowanie – sos pomidorowy do gołąbków

  1. Do małego garnka odlej ok. pół litra (dwie szklaki) wywaru z gołąbków i wstaw na ogień.
  2. Dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (zależy jak intensywny lubisz), szczyptę soli, cukru, pieprzu, oregano i bazylii i wszystko porządnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać też łyżkę keczupu.
  3. Wrzuć do szklanki 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki, po czym dokładnie je wymieszaj i wlej do sosu, rozprowadzając je po nim równomiernie.
  4. Mieszaj sos na niewielkim ogniu aż do zagotowania, po czym polej nim gołąbki. Przy podgrzewaniu zimnego sosu dolewaj odrobinę wody oraz mieszaj, aby się nie przypalił.

To Ci się przyda

  • mały garnek z pokrywką (do ugotowania ryżu i grzybów)
  • duży garnek lub rondel (do ugotowania gołąbków)
  • patelnia (do usmażenia cebuli)
  • miska (do połączenia składników do farszu)
  • ewentualnie nitka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na gołąbki, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*