Sprawdzony przepis na gołąbki w sosie własnym
Gołąbki to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Smakują one wyśmienicie, są tanie, pożywne oraz sycące. Przygotowanie ich wymaga poświęcenia trochę czasu, ale dzięki temu możemy zrobić jedzenie na 3 dni. Poniżej znajdziesz dobry przepis jak zrobić gołąbki w sosie własnym:
Składniki
Gołąbki
- 1 sztuka kapusty włoskiej (ok. 1,5-2,5 kg) – ostatnio dostępna jest również specjalna kapusta do gołąbków z dużymi liśćmi, odmiana coolwrap
- 200 gramów (lub 2 woreczki) ryżu
- 1kg dowolnego mięsa mielonego
- 50 gramów suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 50 gramów masła
- 1 średnie jajo
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
- ewentualnie bułka tarta
Sos do gołąbków
- 0,5 l wywaru z gołąbków
- szczypta pieprzu, soli, cukru, oregano i bazylii
- opcjonalnie: jedna łyżka keczupu
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie – gołąbki
- Oczyść kapustę, usuń głąb (najtwardszą część od dołu kapusty) oraz ugotuj ją na parze, tak aby liście zmiękły (ok. 10 minut, w zależności od wielkości liści) i odchodziły same. W miarę jak kolejne liście będą miękły i odchodziły, odłączaj je od reszty i układaj na stosie, np. na talerzu. W międzyczasie odcinaj nożem zgrubiałe części liści (jakby łodygę :) ). Powtarzaj ten proces aż wszystkie liście zmiękną. Końcówkę podgotuj jeszcze kilka minut, po czym ostudź i porozdzielaj je za pomocą noża.
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, po czym zostaw go do ostygnięcia.
- W małym garnku z ok. pół litra wody gotuj suszone grzyby przez 3 minuty, po czym je odsącz (zachowując wywar, przyda się później do zalania gołąbków) i po ostudzeniu posiekaj.
- Cebulę potnij w drobną kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem masła.
- Do miski wrzuć mięso mielone, ryż, grzyby oraz cebulę. Wbij jajo, dopraw przyprawami (jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie – dodaj bułkę tartą) i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Zawiń gołąbki (w kształt koperty) tak aby się nie rozpadały, odpowiednio dobierając do nich ilość mięsa. W razie potrzeby możesz obwiązać je nitką.
- Ułóż ciasno gołąbki na dnie rondla oraz zalej wywarem z grzybów. Jeśli zostało Ci trochę kapusty, poszatkuj ją i rozsyp na wierzchu. Duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60-90 minut, aż kapusta zmięknie a mięso w środku dojdzie.
- Ciesz się smakiem pysznych gołąbków :) Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym, na który przepis znajdziesz poniżej. Później gołąbki możesz podgrzewać na patelni albo w garnku, na małym ogniu i z małą ilością wody.
Przygotowanie – sos pomidorowy do gołąbków
- Do małego garnka odlej ok. pół litra (dwie szklaki) wywaru z gołąbków i wstaw na ogień.
- Dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (zależy jak intensywny lubisz), szczyptę soli, cukru, pieprzu, oregano i bazylii i wszystko porządnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać też łyżkę keczupu.
- Wrzuć do szklanki 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki, po czym dokładnie je wymieszaj i wlej do sosu, rozprowadzając je po nim równomiernie.
- Mieszaj sos na niewielkim ogniu aż do zagotowania, po czym polej nim gołąbki. Przy podgrzewaniu zimnego sosu dolewaj odrobinę wody oraz mieszaj, aby się nie przypalił.
To Ci się przyda
- mały garnek z pokrywką (do ugotowania ryżu i grzybów)
- duży garnek lub rondel (do ugotowania gołąbków)
- patelnia (do usmażenia cebuli)
- miska (do połączenia składników do farszu)
- ewentualnie nitka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na gołąbki, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis