Gotowane

Kołduny

Sprawdzony przepis na kołduny Kołduny to jedno z polskich tradycyjnych dań na bazie mąki. Wywodzą się one historycznie z naszych ziem, gdyż są popularne na Litwie, Białorusi, oraz w Polsce. Są one mocno zbliżone do […] Czytaj dalej >>

Obiad

Kotlety sojowe

Sprawdzony przepis na kotlety sojowe Kotlety sojowe – dla jednych abominacja prawdziwego kotleta, a dla innych – rozsądny, ekologiczny i wegetariański zamiennik ;) Pomimo iż soja nie zastąpi prawdziwego mięsa dla typowych mięsożerców, kotlety sojowe […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Leczo

Sprawdzony przepis na leczo Leczo to dość zagranicznie brzmiąca, lecz bardzo popularna w Polsce potrawa. Faktycznie, potrawa ta pochodzi z Węgier, ale jest znana niemal w całej Europie południowo-wschodniej. Jest ono łatwe w przyrządzeniu, smaczne […] Czytaj dalej >>

Dodatki do obiadu

Ogórki kiszone

Sprawdzony przepis na ogórki kiszone Ogórki kiszone – nieodłączny element „wiejskiego” stołu na weselu, świetny dodatek do obiadu, na kanapki, oraz jako zagrycha do wódki :) Z kolei woda z ogórków kiszonych podobno bardzo skutecznie […] Czytaj dalej >>

Dodatki do obiadu

Ogórki konserwowe

Sprawdzony przepis na ogórki konserwowe Ogórki konserwowe, podobnie jak ogórki kiszone lub małosolne to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Świetnie nadają się do dań mięsnych, ale można również pokroić je w plasterki i wykorzystać […] Czytaj dalej >>