Gołąbki bez zawijania

Sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania

Jeśli masz już dość tradycyjnych gołąbków i potrzebujesz nieco odmiany, a jednocześnie lubisz tę potrawę, oto rozwiązanie – gołąbki bez zawijania. Gołąbki “gołe” to nic innego jak tradycyjne gołąbki, tylko że nie zawinięte w liść kapusty – dzięki temu przyrządza się je nieco szybciej niż tradycyjne, a efekt jest bardzo podobny. Takie gołąbki świetnie nadają się zarówno na obiad, jako dodatek do np. ziemniaków, jak i samodzielne danie lub przekąska. Poniżej znajdziesz dobry przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.

Składniki

  • połowa główki kapusty (ok. 0,5 kg)
  • 500 gramów dowolnego mięsa mielonego
  • 200 gramów ryżu
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml śmietany 12% lub 18%
  • szklanka bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj al dente (3–4 minuty krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu). Po ugotowaniu ostudź.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
  3. Kapustę oczyść i poszatkuj na małe kawałki.
  4. Do miski wrzuć mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajo, ryż i kapustę. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Z masy formuj kulki podobne do kotletów i podsmaż je na oleju. Co jakiś czas obróć mięsne kulki aby równomiernie się obsmażyły.
  6. Bulion podgrzej w rondlu i dodaj do niego przecier pomidorowy.
  7. Mąkę pszenną wymieszaj razem ze śmietaną i dodaj ją stopniowo do przecieru. Zagotuj.
  8. Gdy sos pomidorowy zgęstnieje zalej nim gołąbki.
  9. Gołąbki bez zawijania możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
  10. Ciesz się smakiem pysznych gołąbków bez zawijania :)

To ci się przyda

  • garnek (do ugotowania ryżu)
  • rondel
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*