Sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania
Jeśli masz już dość tradycyjnych gołąbków i potrzebujesz nieco odmiany, a jednocześnie lubisz tę potrawę, oto rozwiązanie – gołąbki bez zawijania. Gołąbki „gołe” to nic innego jak tradycyjne gołąbki, tylko że nie zawinięte w liść kapusty – dzięki temu przyrządza się je nieco szybciej niż tradycyjne, a efekt jest bardzo podobny. Takie gołąbki świetnie nadają się zarówno na obiad, jako dodatek do np. ziemniaków, jak i samodzielne danie lub przekąska. Poniżej znajdziesz dobry przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.
Składniki
- połowa główki kapusty (ok. 0,5 kg)
- 500 gramów dowolnego mięsa mielonego
- 200 gramów ryżu
- 1 jajo
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Sos
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml śmietany 12% lub 18%
- szklanka bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie
- Ryż ugotuj al dente (3–4 minuty krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu). Po ugotowaniu ostudź.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
- Kapustę oczyść i poszatkuj na małe kawałki.
- Do miski wrzuć mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajo, ryż i kapustę. Przypraw solą i pieprzem.
- Z masy formuj kulki podobne do kotletów i podsmaż je na oleju. Co jakiś czas obróć mięsne kulki aby równomiernie się obsmażyły.
- Bulion podgrzej w rondlu i dodaj do niego przecier pomidorowy.
- Mąkę pszenną wymieszaj razem ze śmietaną i dodaj ją stopniowo do przecieru. Zagotuj.
- Gdy sos pomidorowy zgęstnieje zalej nim gołąbki.
- Gołąbki bez zawijania możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
- Ciesz się smakiem pysznych gołąbków bez zawijania :)
To ci się przyda
- garnek (do ugotowania ryżu)
- rondel
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis