Jaki grill jest najlepszy? Jakiego grilla wybrać?

Dlaczego wybór grilla jest ważny?

Na rynku dostępne są przeróżne rodzaje grilli w różnych cenach, od jednorazówek za 10 zł w postaci aluminiowej tacki z węglem i siateczką, po “wypasione” grille z pokrywą i 2 poziomami rusztu. Oprócz “klasycznych” grilli na węgiel, kupić można grille elektryczne i gazowe, albo wymurować grilla samemu. To jaki grill wybierzemy wpływa nie tylko na smak potraw, ale również komfort jego użytkowania, jak na przykład stabilność, łatwość rozpalania, regulacja temperatury itd. Szukając grilla dla siebie, powinniśmy wziąć pod uwagę nasz budżet i sposób jego wykorzystywania. Jeśli zdarza nam się grillować raz, dwa razy w roku, nie ma potrzeby kupowania bardzo drogiego sprzętu, lecz jeśli robimy to częściej, czasami warto kupić coś droższego i tym samym lepszego. Jeśli grilla najczęściej zabieramy ze sobą na jakiś wyjazd samochodem, np. na kemping czy nad jezioro, warto aby był on kompaktowy i łatwy do wyczyszczenia oraz złożenia. Z kolei jeśli ma on stać jedynie w domu, może być większy i cięższy – może być nawet murowany, z kamienia, cegieł, lub betonowy. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: “który grill jest najlepszy?”, gdyż każdy z nich ma swoje wady i zalety.

Grille węglowe

Grille węglowe to najpopularniejszy typ grilla. Mają ogniotrwałą misę prostokątną (i zazwyczaj cztery nóżki) lub okrągłą (z trzema nóżkami), do której wsypuje się brykiet lub węgiel drzewny. Ich największą wadą jest konieczność rozpalenia ognia w celu utworzenia żaru, co może zająć godzinę lub dwie. Rozpalanie grilla dla jednych jest radosnym rytuałem, a dla innych – udręką :) Można co prawda pomóc sobie różnego rodzaju rozpałkami, ale należy wtedy pamiętać, że zanim położymy na grillu jedzenie, trzeba poczekać aż spali się ona całkowicie, gdyż rozpałka podczas palenia się może wydzielać trujące substancje. Podczas rozpalania grilla należy uważać, aby nie dymił on za bardzo – zwłaszcza jeśli mogłoby to przeszkadzać naszym sąsiadom. Z kolei po zakończeniu grillowania zazwyczaj trzeba najpierw ostudzić, a później wyrzucić pozostałości po spalonym węglu, czyli popiół. Jednakże, to co jest główną wadą grilla węglowego, jest również jego zaletą – węgiel podczas palenia się wydziela dym, który nadaje potrawom na nim przyrządzonym wyjątkowy smak i aromat. Spalający się węgiel nie tylko podgrzewa, ale również wędzi jedzenie, przez co staje się ono smaczniejsze. Dla niektórych ta cecha jest niezwykle istotna, gdyż bez dymu, podgrzewanie potraw na grillu nie różni się zbytnio od smażenia na patelni lub podgrzewania w piekarniku.

Materiał wykonania: Grille kamienne mogą być zrobione z różnego materiału. Te najtańsze, jednorazowe, zrobione są z aluminium, a nieco droższe – z cienkiej blachy. Są one jednak mało wytrzymałe. Tacki aluminiowe są jednorazowe, a grille z blachy szybko rdzewieją, zwłaszcza jeśli stoją na dworze. Grille wyższej jakości zrobione są ze stali nierdzewnej, żeliwa i emalii. Grille stacjonarne, murowane, mogą być również wykonane z cegły lub kamienia (z żeliwnym lub stalowym rusztem).

Dodatki i udogodnienia: w zależności od ceny grille mogą być wyposażone w mniej lub bardziej przydatne dodatki. Niemal każdy grill posiada jakąś regulację wysokości rusztu, która pozwala podnosić lub obniżać jego poziom, w zależności od ilości i temperatury węgla. Zazwyczaj są to po prostu dziurki rozmieszczone w obudowie na różnych wysokościach, w które można wsunąć ruszt. Pokrywa do grilla pomaga zwiększyć temperaturę wewnątrz misy, co pozwala lepiej i bardziej równomiernie podgrzewać jedzenie, oraz ogranicza parowanie, sprawiając że mięso jest bardziej soczyste, a nie suche. Ponadto pomaga ona osłonić grilla przed wiatrem i deszczem, co pozwala grillować nawet przy nieco mniej korzystnych warunkach. Pokrywy mogą mieć wbudowaną regulację dopływu powietrza, oraz termometr, co pomaga jeszcze lepiej kontrolować warunki grillowania. Niektóre grille mają również dodatkową wędzarnię, przeznaczoną właśnie do wędzenia potraw. Podstawa z kółkami pozwala na łatwiejsze i stabilniejsze przemieszczanie grilla z miejsca na miejsce, kiedy trzeba ruszyć go z miejsca. Popielnik, czyli dodatkowy pojemnik poniżej misy na węgiel, pozwala na łatwiejsze usunięcie popiołu powstającego podczas grillowania, jak ma to miejsce w normalnych piecach. Oprócz tego grille mogą mieć różne przydatne uchwyty na narzędzia do grillowania oraz półeczki, na których można postawić talerz lub pojemnik z jedzeniem.

Grille gazowe

Grille gazowe często możemy zobaczyć na typowym “barbecue party” w amerykańskich filmach, lecz i w Polsce zyskują one coraz większą popularność. Są proste w użyciu, szybko się nagrzewają (najszybciej z wymienionych typów), są łatwe w czyszczeniu, oraz pozwalają precyzyjnie kontrolować temperaturę,  nawet grillować kilka potraw jednocześnie w różnych temperaturach. Rozpalenie grilla polega na podpaleniu gazu jak na kuchence gazowej, więc oczekiwaną temperaturę gotowanie uzyskujemy błyskawicznie. Brak popiołu i węgla oznacza również mniej czasu na sprzątanie. Niestety, ten grill również ma swoje wady. Przede wszystkim tego typu grille są dość drogie. Po drugie są one dość duże i ciężko transportować je samochodem. Po trzecie, podobnie jak grille węglowe (a w przeciwieństwie do elektrycznych), mogą być one rozpalane tylko na dworze. Są więc one najlepsze w przypadku, gdy grillowanie zamierzamy urządzać w naszym ogrodzie i nie potrzebujemy przewozić go w inne miejsca. Oprócz tego, jak już wcześniej wspomnieliśmy, brak opalania węglem to zarówno zalety jak i wady – na grillu gazowym nie uzyskamy efektu wędzenia, gdyż nie wydzielają one dymu, jak ma to miejsce w grillach węglowych.

Grille elektryczne

Grille elektryczne, jak sama nazwa wskazuje, to grille ogrzewane energią elektryczną. Wystarczy podłączyć je do gniazdka i włączyć, aby szybko osiągnęły odpowiednią temperaturę, którą można regulować. W przeciwieństwie do swoich poprzedników, taki grill można używać również w domu, co uniezależnia nas od posiadania własnego ogródka oraz warunków pogodowych. Jest on również zazwyczaj lekki i przenośny, a jego czyszczenie jest banalnie proste. Dlatego taki grill dobrze nadaje się zarówno do grillowania w kuchni lub na balkonie, jak i w domku letniskowym. Jednakże również on posiada swoje wady. Po pierwsze, do działania wymaga on zasilania elektrycznego, więc nie użyjemy go w miejscach bez dostępu do prądu, np. nad jeziorem. Po drugie, zazwyczaj jest on dosyć niewielki, więc nie przyrządzimy na nim zbyt dużo jedzenia jednocześnie. Po trzecie, koszt energii elektrycznej zużytej do wytwarzania ciepła może być dość spory, a na pewno jest on większy niż w przypadku gazu lub węgla. No i wreszcie, podobnie jak w przypadku grilla gazowego, nie uzyskamy na nim efektu wędzenia. Zasadniczo taki grill niewiele różni się od specjalnego typu patelni grillowych, które możemy zwyczajnie postawić na palniku gazowym i podgrzewać na kuchence, więc warto zastanowić się nad sensownością jego zakupu. Ja osobiście pozostaję zwolennikiem tradycyjnego grilla węglowego :)

Grille murowane

Grille murowane to zasadniczo grille opalane węglem. Od tych klasycznych różnią się one jednak zarówno rozmiarem, jak i ceną. Postawienie takiego grilla to zwykle koszt ponad 1000 zł, więc jest on znacznie bardziej kosztowny niż typowy żeliwny grill. Trudno również mówić o przeniesieniu go, więc wybór miejsca jest dość istotną kwestią, gdyż będzie on stanowił integralną część całego ogrodu. Dość dobrym pomysłem wydaje się być połączenie takiego grilla z wędzarką, wtedy opalając go drewnem możemy np. wędzić kiełbasę. Grille murowane wykonuje się zazwyczaj z cementu jako spoiwa i kamieni lub cegieł, a także żeliwnego bądź stalowego rusztu (oczywiście ze stali nierdzewnej). Na rynku dostępne są również prefabrykowane grille betonowe, które można znaleźć w marketach budowlanych.

Alternatywy dla grilla

Oprócz różnego rodzaju grillów dostępne są również inne dla nich alternatywy, które spełniają podobne funkcje. Jedną z nich są wspomniane wcześniej patelnie grillowe, które można stawiać na zwykłej kuchence. Drugą są kociołki żeliwne, które można wstawiać lub podwieszać nad ogniskiem. Trzecim są różnego rodzaju ruszty żeliwne i płyty żeliwne, które również można podwieszać nad ogniskiem.

Ile kosztuje grill?

Cena grilla ściśle wiąże się z jego rozmiarem, jakością i przeznaczeniem. Najtańsze grille jednorazowe kosztują około 10 zł. Grille wielorazowego użytku zrobione z cienkiej blachy można kupić już od 20 zł. Porządniejsze grille żeliwne można kupić już od 70 zł, a grille elektryczne dostępne są zazwyczaj w cenach od 200 do 800 zł. Ceny grilla gazowego zaczynają się od 500 zł, a kończą na kilku tysiącach złotych. Patelnie grillowe i ruszty żeliwne to koszt około 100-150 zł, a kociołki żeliwne – 200-300 zł. Koszt murowanego grilla z cegły lub kamienia to zazwyczaj ponad 1000 zł.

Jakiego grilla wybrać?

Biorąc pod uwagę powyższe informacje i cechy różnych rodzajów grilla, uważam że wciąż najlepszym rozwiązaniem wydaje się być grill węglowy. Porządny żeliwny grill ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny, zwłaszcza jeśli posiada dodatkowe udogodnienia, a nic nie zastąpi prawdziwego klimatu grillowania oraz smaku jaki nadaje potrawom dym z grilla. Tylko paląc brykietem lub węglem drzewnym możemy uzyskać takie walory smakowe, a każdorazowe rozpalanie grilla może być rozrywką i rytuałem samym w sobie. Poczucie dumy z dobrze rozpalonego grilla i widok rozżarzonych węgielków jest wart tej odrobiny zachodu i cierpliwości. W przypadku gdy ktoś najczęściej grilluje we własnym ogrodzie, pomysłem wartym rozważenia jest wymurowanie grilla samemu, tudzież kupienie gotowego, prefabrykowanego grilla z betonu. Tego typu grill stanowi ważny element wystroju ogrodu i niejako jego ozdobę, oraz zapewnia wysoki komfort użytkowania. A jeśli ktoś ceni sobie wygodę grilla elektrycznego lub gazowego – droga wolna :) Ważne tylko aby pamiętał o wskazówkach zawartych w artykule: Jak grillować. Życzę udanego grillowania i samych pysznych potraw przyrządzonych na grillu, czy to tradycyjnym, czy nowoczesnym. W końcu ostatecznie i tak chodzi przede wszystkim o pyszne jedzenie, spotkanie ze znajomymi lub rodziną, oraz klimat grillowania. Oraz zimne piwko jako dodatek :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*