Knedle ze śliwkami

Sprawdzony przepis na knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to ciekawy pomysł na obiad, który zamiast na słono, dla odmiany przyrządzony jest na słodko. Z tego powodu uwielbiają je przede wszystkim dzieci, ale dorośli również jedzą je z apetytem – zwłaszcza że jest to potrawa wegetariańska, a do tego są bardzo sycące. Poniżej znajdziesz dobry przepis na knedle ze śliwkami.

Składniki

  • 500 gramów ziemniaków
  • 250 gramów śliwek węgierek
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 1 duże jajo
  • cynamon
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • *opcjonalnie śmietana lub bułka tarta

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przepuść przez praskę.
  2. Śliwki umyj i wyciągnij z nich delikatnie pestki. Posyp je cynamonem.
  3. Do miski włóż ostudzone ziemniaki, dodaj do nich jajo i mąkę pszenną. Przypraw solą i cukrem.
  4. Dobrze wymieszaj całą masę. Wlej do garnka wodę, wsyp odrobinę soli i zacznij ją gotować.
  5. Urwij mały kawałek ciasta – mniej więcej kulkę mieszczącą się w dłoni. Oprószonymi mąką dłońmi uformuj kulkę, następnie mocno rozpłaszcz ją, formując mały placuszek.
  6. Śliwkę połóż na środku placka, zlep brzegi i uformuj ponownie kulkę. Uformuj w ten sposób wszystkie knedle.
  7. Knedle gotuj we wrzącej osolonej wodzie, wrzucając po kilka tak aby się ze sobą nie sklejały (warto je co jakiś czas zamieszać), wyciągaj je po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Knedle możesz podawać ze śmietaną lub bułką tartą.
  9. Ciesz się smakiem pysznych knedli ze śliwkami :)

To ci się przyda

  • garnek
  • miska

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na knedle, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*