Sprawdzony przepis na knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami to ciekawy pomysł na obiad, który zamiast na słono, dla odmiany przyrządzony jest na słodko. Z tego powodu uwielbiają je przede wszystkim dzieci, ale dorośli również jedzą je z apetytem – zwłaszcza że jest to potrawa wegetariańska, a do tego są bardzo sycące. Poniżej znajdziesz dobry przepis na knedle ze śliwkami.
Składniki
- 500 gramów ziemniaków
- 250 gramów śliwek węgierek
- 200 gramów mąki pszennej
- 1 duże jajo
- cynamon
- szczypta soli
- szczypta cukru
- *opcjonalnie śmietana lub bułka tarta
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przepuść przez praskę.
- Śliwki umyj i wyciągnij z nich delikatnie pestki. Posyp je cynamonem.
- Do miski włóż ostudzone ziemniaki, dodaj do nich jajo i mąkę pszenną. Przypraw solą i cukrem.
- Dobrze wymieszaj całą masę. Wlej do garnka wodę, wsyp odrobinę soli i zacznij ją gotować.
- Urwij mały kawałek ciasta – mniej więcej kulkę mieszczącą się w dłoni. Oprószonymi mąką dłońmi uformuj kulkę, następnie mocno rozpłaszcz ją, formując mały placuszek.
- Śliwkę połóż na środku placka, zlep brzegi i uformuj ponownie kulkę. Uformuj w ten sposób wszystkie knedle.
- Knedle gotuj we wrzącej osolonej wodzie, wrzucając po kilka tak aby się ze sobą nie sklejały (warto je co jakiś czas zamieszać), wyciągaj je po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
- Knedle możesz podawać ze śmietaną lub bułką tartą.
- Ciesz się smakiem pysznych knedli ze śliwkami :)
To ci się przyda
- garnek
- miska
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na knedle, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis