Chłodnik litewski

Sprawdzony przepis na chłodnik litewski

Latem, zwłaszcza podczas upałów, nie mamy zbytnio ochoty aby jeść gorące zupy – bez nich i tak jest wystarczająco gorąco ;) Co wtedy można zrobić na obiad? Na przykład chłodnik – idealne rozwiązanie na letnie, upalne dni. Można go zrobić z wielu różnych warzyw, a jedną z wersji jest chłodnik z botwinki i buraka – wtedy jest to chłodnik litewski. Poniżej znajdziesz prosty przepis na właśnie taki chłodnik litewski.

Składniki (4 porcje)

  • 1 dorodny/2 średnie pęczki botwinki
  • 4 średnie ogórki
  • 1 l jogurtu/kefiru/maślanki
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 4 jaja
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • garść szczypiorku
  • koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie botwinkę. Następnie posiekaj w kostkę buraczki, a w drobniejszą łodyżki i liście.
  2. Zagotuj rosół, dodaj buraczki i grubsze łodyżki, gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj liście. Wywar ostudź (np. w garnku z zimną wodą).
  3. Do wywaru dodaj kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka.
  4. Dopraw startym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i schłodź w lodówce. Podawaj z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystaj do dekoracji chłodnika i ziemniaków.
  5. Ciesz się smakiem pysznego chłodnika :)

To ci się przyda

  • deska do krojenia
  • nóż
  • duży garnek z pokrywką

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na chłodnik, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*