
Sprawdzony przepis na chłodnik litewski
Latem, zwłaszcza podczas upałów, nie mamy zbytnio ochoty aby jeść gorące zupy – bez nich i tak jest wystarczająco gorąco ;) Co wtedy można zrobić na obiad? Na przykład chłodnik – idealne rozwiązanie na letnie, upalne dni. Można go zrobić z wielu różnych warzyw, a jedną z wersji jest chłodnik z botwinki i buraka – wtedy jest to chłodnik litewski. Poniżej znajdziesz prosty przepis na właśnie taki chłodnik litewski.
Składniki (4 porcje)
- 1 dorodny/2 średnie pęczki botwinki
- 4 średnie ogórki
- 1 l jogurtu/kefiru/maślanki
- 250 ml wody
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 4 jaja
- 3 średnie ząbki czosnku
- garść szczypiorku
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Umyj dokładnie botwinkę. Następnie posiekaj w kostkę buraczki, a w drobniejszą łodyżki i liście.
- Zagotuj rosół, dodaj buraczki i grubsze łodyżki, gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj liście. Wywar ostudź (np. w garnku z zimną wodą).
- Do wywaru dodaj kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka.
- Dopraw startym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i schłodź w lodówce. Podawaj z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystaj do dekoracji chłodnika i ziemniaków.
- Ciesz się smakiem pysznego chłodnika :)
To ci się przyda
- deska do krojenia
- nóż
- duży garnek z pokrywką
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na chłodnik, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis