Leczo

Sprawdzony przepis na leczo

Leczo to dość zagranicznie brzmiąca, lecz bardzo popularna w Polsce potrawa. Faktycznie, potrawa ta pochodzi z Węgier, ale jest znana niemal w całej Europie południowo-wschodniej. Jest ono łatwe w przyrządzeniu, smaczne i sycące, zwłaszcza w połączeniu z białym ryżem, kaszą lub chlebem. Oto wskazówki jak zrobić leczo.

Składniki

  • 300 gramów kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 średnie pomidory
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Cebule obierz i pokrój w kostkę (bok ok. 1 cm).
  2. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż ją aż zrobi się szklista.
  3. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki (ok. 0,2 cm).
  4. Kiełbasę pokrój w plastry (ok. 0,5 cm).
  5. Czosnek i kiełbasę wrzuć do cebuli i smaż wszystko przez ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
  6. W międzyczasie zacznij przygotowywać pomidory i papryki.
  7. Gorącą wodą sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
  8. Papryki umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie, nie za długie paseczki.
  9. Do garnka wrzuć papryki i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  10. Dodaj do dania sparzone i pokrojone pomidory. Przypraw całość wyżej wymienionymi przyprawami. Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.
  11. Ciesz się smakiem pysznego leczo :) Najlepiej podawaj je z dodatkiem ryżu, kaszy (np. kuskus) lub kromką świeżego chleba ;)

To ci się przyda

  • garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na leczo, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*