Sprawdzony przepis na leczo
Leczo to dość zagranicznie brzmiąca, lecz bardzo popularna w Polsce potrawa. Faktycznie, potrawa ta pochodzi z Węgier, ale jest znana niemal w całej Europie południowo-wschodniej. Jest ono łatwe w przyrządzeniu, smaczne i sycące, zwłaszcza w połączeniu z białym ryżem, kaszą lub chlebem. Oto wskazówki jak zrobić leczo.
Składniki
- 300 gramów kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 3 średnie pomidory
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
Przygotowanie
- Cebule obierz i pokrój w kostkę (bok ok. 1 cm).
- Do garnka wlej 2 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż ją aż zrobi się szklista.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki (ok. 0,2 cm).
- Kiełbasę pokrój w plastry (ok. 0,5 cm).
- Czosnek i kiełbasę wrzuć do cebuli i smaż wszystko przez ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie zacznij przygotowywać pomidory i papryki.
- Gorącą wodą sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
- Papryki umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie, nie za długie paseczki.
- Do garnka wrzuć papryki i duś pod przykryciem przez 5 minut.
- Dodaj do dania sparzone i pokrojone pomidory. Przypraw całość wyżej wymienionymi przyprawami. Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.
- Ciesz się smakiem pysznego leczo :) Najlepiej podawaj je z dodatkiem ryżu, kaszy (np. kuskus) lub kromką świeżego chleba ;)
To ci się przyda
- garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na leczo, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis