Zupa cebulowa

Sprawdzony przepis na zupę cebulową

Zupa cebulowa, pomimo iż często warzywo to kojarzy nam się z Polską (albo Polakami ;) ), pochodzi oryginalnie z kuchni francuskiej. I jak to we Francji bywa, jednym z jej elementów jest wino :) Dlatego też ta zupa nieco różni się od naszych, typowo polskich zup, lecz nie ustępuje im smakiem. Poniżej znajdziesz dobry przepis na pyszną zupę cebulową.

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 kg cebuli
  • 500 ml bulionu mięsnego (najlepiej wołowego) lub jarskiego
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bagietka
  • 100 gramów sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Do dużego garnka wrzuć 2 łyżki masła i pokrojoną cebulę. Smaż na średnim ogniu co chwilę mieszając przez ok. 20 minut (aż cebula brązowieje).
  3. Do garnka wlej bulion i białe wino. Zwiększ ogień.
  4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do garnka.
  5. Zupę przypraw solą, pieprzem i łyżeczką tymianku. Gotuj całość przez ok. 20 minut.
  6. W międzyczasie bagietkę pokrój w skośne paski (ok. 2 cm).
  7. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nim kromki.
  8. Ustaw piekarnik na 200 stopni i włóż do niego kromki z serem. Piecz aż ser się rozpuści, a kromki osiągną złoty kolor.
  9. Zupę podawaj przykrytą kromkami z serem.
  10. Ciesz się smakiem pysznej zupy cebulowej :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • tarka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę cebulową, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*