Sprawdzony przepis na zupę cebulową
Zupa cebulowa, pomimo iż często warzywo to kojarzy nam się z Polską (albo Polakami ;) ), pochodzi oryginalnie z kuchni francuskiej. I jak to we Francji bywa, jednym z jej elementów jest wino :) Dlatego też ta zupa nieco różni się od naszych, typowo polskich zup, lecz nie ustępuje im smakiem. Poniżej znajdziesz dobry przepis na pyszną zupę cebulową.
Składniki (na 6 porcji)
- 1 kg cebuli
- 500 ml bulionu mięsnego (najlepiej wołowego) lub jarskiego
- 2 łyżki masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 bagietka
- 100 gramów sera
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Do dużego garnka wrzuć 2 łyżki masła i pokrojoną cebulę. Smaż na średnim ogniu co chwilę mieszając przez ok. 20 minut (aż cebula brązowieje).
- Do garnka wlej bulion i białe wino. Zwiększ ogień.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do garnka.
- Zupę przypraw solą, pieprzem i łyżeczką tymianku. Gotuj całość przez ok. 20 minut.
- W międzyczasie bagietkę pokrój w skośne paski (ok. 2 cm).
- Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nim kromki.
- Ustaw piekarnik na 200 stopni i włóż do niego kromki z serem. Piecz aż ser się rozpuści, a kromki osiągną złoty kolor.
- Zupę podawaj przykrytą kromkami z serem.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy cebulowej :)
To ci się przyda
- duży garnek
- deska do krojenia
- nóż
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę cebulową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis