Ogórki kiszone

Sprawdzony przepis na ogórki kiszone

Ogórki kiszone – nieodłączny element “wiejskiego” stołu na weselu, świetny dodatek do obiadu, na kanapki, oraz jako zagrycha do wódki :) Z kolei woda z ogórków kiszonych podobno bardzo skutecznie leczy porannego kaca. Jak widać ogórki kiszone mają bardzo wiele zastosowań, ale przede wszystkim – pyszny smak. Poniżej znajdziesz tradycyjny przepis na ogórki kiszone.

Składniki (4 słoiki o pojemności 1 l)

  • 2 l wody
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 małe główki czosnku
  • 1 chrzan
  • 1 duży pęczek kopru z łodygą
  • 3 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie

  1. Ogórki gruntowe porządnie umyj (najlepiej gąbką, aby pozbyć się ewentualnych kolców).
  2. Ułóż umyte ogórki pionowo w słoikach.
  3. Czosnek obierz i rozdrobnij na ząbki. Chrzan umyj i pokrój w paski (ok. 0,5 cm).
  4. Koper umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  5. Koper, czosnek oraz chrzan podziel na ilość słoików. Do każdego słoika włóż tyle samo warzyw.
  6. Do garnka wlej 2 litry wody i wsyp 3 łyżki soli kamiennej (ok. 45 gramów).
  7. Mieszaj, aby sól się rozpuściła i zagotuj.
  8. Wlej wrzątek w każdy słoik (tak, aby ogórki były w całości pokryte wodą) i od razu zakręć.
  9. Gotowe słoiki przykryj ścierką na kilka godzin.
  10. Ogórki będą gotowe po 2-3 tygodniach.
  11. Ciesz się smakiem pysznych ogórków kiszonych :)

To ci się przyda

  • garnek
  • 4 słoiki o pojemności 1000 ml
  • ścierka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ogórki kiszone, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*