Sprawdzony przepis na ogórki kiszone
Ogórki kiszone – nieodłączny element „wiejskiego” stołu na weselu, świetny dodatek do obiadu, na kanapki, oraz jako zagrycha do wódki :) Z kolei woda z ogórków kiszonych podobno bardzo skutecznie leczy porannego kaca. Jak widać ogórki kiszone mają bardzo wiele zastosowań, ale przede wszystkim – pyszny smak. Poniżej znajdziesz tradycyjny przepis na ogórki kiszone.
Składniki (4 słoiki o pojemności 1 l)
- 2 l wody
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 małe główki czosnku
- 1 chrzan
- 1 duży pęczek kopru z łodygą
- 3 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie
- Ogórki gruntowe porządnie umyj (najlepiej gąbką, aby pozbyć się ewentualnych kolców).
- Ułóż umyte ogórki pionowo w słoikach.
- Czosnek obierz i rozdrobnij na ząbki. Chrzan umyj i pokrój w paski (ok. 0,5 cm).
- Koper umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Koper, czosnek oraz chrzan podziel na ilość słoików. Do każdego słoika włóż tyle samo warzyw.
- Do garnka wlej 2 litry wody i wsyp 3 łyżki soli kamiennej (ok. 45 gramów).
- Mieszaj, aby sól się rozpuściła i zagotuj.
- Wlej wrzątek w każdy słoik (tak, aby ogórki były w całości pokryte wodą) i od razu zakręć.
- Gotowe słoiki przykryj ścierką na kilka godzin.
- Ogórki będą gotowe po 2-3 tygodniach.
- Ciesz się smakiem pysznych ogórków kiszonych :)
To ci się przyda
- garnek
- 4 słoiki o pojemności 1000 ml
- ścierka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ogórki kiszone, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis