Sprawdzony przepis na zupę koperkową
Zupa koperkowa to jedna z najprostszych, a przy tym najsmaczniejszych zup (o ile ktoś lubi koperek :) ). Świetnie pasuje do obiadu, oraz jako lekka, zdrowa przekąska. Do tego można ją robić cały rok, zarówno ze świeżego, jak i mrożonego koperku – koniecznie trzymanego w pojemniku po lodach ;) Poniżej znajdziesz dobry przepis na zupę koperkową.
Składniki
- 1 l bulionu mięsnego lub jarskiego
- duży pęczek koperku (albo 3 duże łyżki posiekanego mrożonego)
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki (ok. 0,5 cm).
- Do garnka wrzuć masło. Do rozgrzanego masła wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę i marchewkę. Smaż przez ok. 3 minuty cały czas mieszając (aby się nie przypaliły).
- Następnie wrzuć ziemniaki i zalej wszystko litrem bulionu. Wywar przypraw solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut.
- W międzyczasie koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj. Dodaj do wywaru i gotuj kolejne 3 minuty.
- Śmietanę wlej do szklanki i dodaj do niej kilka łyżek wywaru, aby ją zahartować. Wlej całość do garnka. Zagotuj i ściągnij z palnika.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy koperkowej. :)
To ci się przyda
- duży garnek
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- szklanka (do zahartowania śmietany)
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę koperkową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis