Zupa koperkowa

Sprawdzony przepis na zupę koperkową

Zupa koperkowa to jedna z najprostszych, a przy tym najsmaczniejszych zup (o ile ktoś lubi koperek :) ). Świetnie pasuje do obiadu, oraz jako lekka, zdrowa przekąska. Do tego można ją robić cały rok, zarówno ze świeżego, jak i mrożonego koperku – koniecznie trzymanego w pojemniku po lodach ;) Poniżej znajdziesz dobry przepis na zupę koperkową.

Składniki

  • 1 l bulionu mięsnego lub jarskiego
  • duży pęczek koperku (albo 3 duże łyżki posiekanego mrożonego)
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki (ok. 0,5 cm).
  2. Do garnka wrzuć masło. Do rozgrzanego masła wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę i marchewkę. Smaż przez ok. 3 minuty cały czas mieszając (aby się nie przypaliły).
  3. Następnie wrzuć ziemniaki i zalej wszystko litrem bulionu. Wywar przypraw solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut.
  4. W międzyczasie koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj. Dodaj do wywaru i gotuj kolejne 3 minuty.
  5. Śmietanę wlej do szklanki i dodaj do niej kilka łyżek wywaru, aby ją zahartować. Wlej całość do garnka. Zagotuj i ściągnij z palnika.
  6. Ciesz się smakiem pysznej zupy koperkowej. :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • szklanka (do zahartowania śmietany)

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę koperkową, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*