Dżem truskawkowy

Sprawdzony przepis na dżem truskawkowy

Dla wielu osób wakacje nieodłącznie kojarzą się ze smakiem truskawek. Zazwyczaj jest ich mnóstwo pod koniec czerwca, kiedy to można kupić je najtaniej. Co zrobić aby móc cieszyć się ich smakiem nie tylko latem, ale również później? Można je albo zamrozić, albo zawekować, w formie pysznego dżemu ;) Poniżej znajdziesz dobry przepis jak zrobić dżem truskawkowy.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 300 gramów cukru
  • pół cytryny

Przygotowanie

  1. Truskawki umyj zimną wodą, usuń szypułki.
  2. Do garnka wrzuć owoce i cukier. Wciśnij sok z cytryny do środka. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając.
  3. Gotuj na wolnym ogniu do momentu aż owoce uzyskają konsystencję dżemu (ok. 3-5 godzin).
  4. Gotowy dżem przełóż chochlą do słoików. Słoiki porządnie zakręć i postaw do góry nogami na 30 minut.
  5. Po 30 minutach odwróć słoiki ponownie.
  6. Ciesz się smakiem pysznego dżemu truskawkowego :)

To ci się przyda

  • garnek
  • chochla

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na dżem truskawkowy, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*