Sprawdzony przepis na kotlety sojowe
Kotlety sojowe – dla jednych abominacja prawdziwego kotleta, a dla innych – rozsądny, ekologiczny i wegetariański zamiennik ;) Pomimo iż soja nie zastąpi prawdziwego mięsa dla typowych mięsożerców, kotlety sojowe mogą być naprawdę dobre, jednakże dużo zależy od ich odpowiedniego przygotowania i przyprawienia. Poniżej znajdziesz dobry przepis na kotlety sojowe.
Składniki (na 6 kotletów)
- 200 gramów suchego ziarna soi
- 1 średnie jajo
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- sól, pieprz mielony, słodka papryka
Przygotowanie
- Suche ziarna soi wrzuć do miski, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc.
- Namoczone przez noc ziarna soi przepłucz na sitku, następnie zalej wodą w proporcji 1:4 (4 szklanki wody na 1 szklankę soi) i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- 10 minut przed końcem gotowania wsyp 1 łyżeczkę soli do garnka.
- Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę (najlepiej ok 0,5 cm).
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią pokrojoną cebulę i marchewkę. Lekko podsmaż do miękkości.
- Soję wyciągnij z wody i wrzuć do miski. Dodaj do niej podsmażoną marchewkę z cebulą, bułkę tartą, jajo i przyprawy. Wymieszaj.
- Całość rozdrobnij na gładką masę przy pomocy blendera.
- Weź kawałek utworzonej masy na dłoń i uformuj z niej kotleta (ok. 5 cm średnicy).
- Rozgrzej olej na patelni, włóż na nią kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Gotowe kotlety sojowe ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął nadmiaru oleju.
- Ciesz się smakiem pysznych kotletów sojowych :)
To ci się przyda
- miska
- garnek
- patelnia
- blender
- obieraczka
- deska do krojenia
- nóż
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kotlety sojowe, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis