Kotlety sojowe

Sprawdzony przepis na kotlety sojowe

Kotlety sojowe – dla jednych abominacja prawdziwego kotleta, a dla innych – rozsądny, ekologiczny i wegetariański zamiennik ;) Pomimo iż soja nie zastąpi prawdziwego mięsa dla typowych mięsożerców, kotlety sojowe mogą być naprawdę dobre, jednakże dużo zależy od ich odpowiedniego przygotowania i przyprawienia. Poniżej znajdziesz dobry przepis na kotlety sojowe.

Składniki (na 6 kotletów)

  • 200 gramów suchego ziarna soi
  • 1 średnie jajo
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz mielony, słodka papryka

Przygotowanie

  1. Suche ziarna soi wrzuć do miski, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc.
  2. Namoczone przez noc ziarna soi przepłucz na sitku, następnie zalej wodą w proporcji 1:4 (4 szklanki wody na 1 szklankę soi) i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  3. 10 minut przed końcem gotowania wsyp 1 łyżeczkę soli do garnka.
  4. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę (najlepiej ok 0,5 cm).
  5. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią pokrojoną cebulę i marchewkę. Lekko podsmaż do miękkości.
  6. Soję wyciągnij z wody i wrzuć do miski. Dodaj do niej podsmażoną marchewkę z cebulą, bułkę tartą, jajo i przyprawy. Wymieszaj.
  7. Całość rozdrobnij na gładką masę przy pomocy blendera.
  8. Weź kawałek utworzonej masy na dłoń i uformuj z niej kotleta (ok. 5 cm średnicy).
  9. Rozgrzej olej na patelni, włóż na nią kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron.
  10. Gotowe kotlety sojowe ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął nadmiaru oleju.
  11. Ciesz się smakiem pysznych kotletów sojowych :)

To ci się przyda

  • miska
  • garnek
  • patelnia
  • blender
  • obieraczka
  • deska do krojenia
  • nóż

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kotlety sojowe, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*