Ogórki konserwowe

Sprawdzony przepis na ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe, podobnie jak ogórki kiszone lub małosolne to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Świetnie nadają się do dań mięsnych, ale można również pokroić je w plasterki i wykorzystać jako dodatek do kanapek. Poniżej znajdziesz smaczny przepis na ogórki konserwowe.

Składniki (na 6 słoików o pojemności 1 l)

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 400 ml octu spirytusowego 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2 główki czosnku
  • ziarna gorczycy
  • ziarna pieprzu czarnego
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • pęczek kopru z łodygą

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej 2 litry wody. Dodaj 10 liści laurowych, łyżeczkę pieprzu czarnego w ziarnach i łyżeczkę ziela angielskiego. Zagotuj.
  2. Do zalewy dodaj 2 łyżki soli kamiennej i 6 łyżek cukru. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  3. Zalewę ściągnij z palnika i wlej do niej 400 ml octu. Całość ostudź.
  4. Marchewkę, chrzan umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i podziel na ćwiartki.
  6. Koper umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na 6 części.
  7. Do każdego słoika wrzuć po 1 łyżeczce ziarna gorczycy.
  8. Marchewkę, chrzan, cebulę, czosnek i koper wrzuć po równo do każdego ze słoików.
  9. Ogórki gruntowe umyj (najlepiej gąbką, aby pozbyć się ewentualnych kolców) i ułóż pionowo w słoikach.
  10. Wlej zalewę w każdy słoik (tak, aby ogórki były w całości pokryte) i od razu zakręć.
  11. Na dno dużego garnka rozłóż ścierkę, włóż słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia.
  12. Zmniejsz ogień i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
  13. Po gotowaniu wyciągnij delikatnie słoiki i postaw je do góry nogami. Przykryj ścierką do całkowitego ostudzenia.
  14. Ogórki będą już gotowe po 1-2 tygodniach, choć po dłuższym czasie smakują lepiej.
  15. Ciesz się smakiem pysznych ogórków konserwowych :)

To ci się przyda

  • garnek (do przygotowania zalewy)
  • duży garnek z pokrywką (do pasteryzacji)
  • 6 słoików o pojemności 1000 ml
  • ścierka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ogórki konserwowe, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*