Sprawdzony przepis na siekane kotlety z piersi kurczaka
Siekane kotlety z piersi kurczaka to nowoczesny pomysł na obiad. Są szybkie w wykonaniu, a do tego bardzo smaczne. Do tego można je łączyć z różnymi dodatkami jak: pomidory, pieczarki czy papryka. Poniżej znajdziesz dobry przepis na siekane kotlety z piersi kurczaka.
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 100 gramów sera żółtego
- 2 jaja
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka natki pietruszki
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, ostra/słodka papryka, majeranek
Przygotowanie
- Filety z kurczaka umyj, osusz i usuń włókna.
- Mięso drobno posiekaj.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W misce wymieszaj mięso, ser, majonez, natkę, mąkę i jaja. Przypraw wedle uznania. Uformuj średniej wielkości, nieco płaskie kotleciki (1 czubata łyżka masy = 1 kotlet)
- Na patelni rozgrzej olej i rozłóż na niej kotlety. Smaż je po obu stronach aż do zarumienienia się.
- Ciesz się smakiem pysznych siekanych kotletów z piersi kurczaka :)
To ci się przyda
- patelnia
- miska
- deska do krojenia
- nóż
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kotlety z piersi kurczaka, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis