Gotowane

Rosół z indyka

Sprawdzony przepis na rosół z indyka Rosół to klasyk niedzielnego stołu, a także świetne lekarstwo na kaca. W przypadku jednak, gdy znudzi Ci się tradycyjny rosół z kury, możesz zrobić rosół z indyka ;) Jest […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Rosół

Sprawdzony przepis na rosół Rosół – najbardziej znana i popularna polska zupa. Nieodłączny element każdej rodzinnej uroczystości jak komunia czy wesele, oraz stały uczestnik niedzielnych obiadów. Zazwyczaj robimy go na kurczaku, lecz na kaczce lub […] Czytaj dalej >>

Ciasto

Mazurek kajmakowy

Sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy Mazurek do ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy z nas zajada się nim gdy nadchodzą święta wielkanocne. Tradycyjny mazurek jest niski, ma kształt kwadratu, prostokąta lub ewentualnie owalu i […] Czytaj dalej >>

Gotowane

Bigos

Sprawdzony przepis na bigos Od czasów liceum i przeczytania tego fragmentu Pana Tadeusza na zawsze zmieniło się moje spojrzenie na Bigos. To tradycyjna, stosunkowo prosta i ciesząca się olbrzymią sławą potrawa o bardzo bogatym smaku. […] Czytaj dalej >>

Ciasto

Sernik tradycyjny

Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast spotykanych w Polsce. I nic dziwnego, gdyż jest bardzo smaczny i stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Podstawowym pytaniem dotyczącym sernika jest: z rodzynkami czy bez, […] Czytaj dalej >>

Ciasto

Szarlotka

Sprawdzony przepis na szarlotkę Szarlotka to chyba jedno z najpyszniejszych ciast, jakie istnieją. Idealne połączenie słodkości i kwaśności, jabłek i ciasta. Oprócz tego że jest niezwykle smaczna, szarlotka jest również dość zdrowa (przynajmniej na tle […] Czytaj dalej >>

Ciasto

Murzynek

Sprawdzony przepis na ciasto murzynek Każdy od czasu do czasu ma ochotę na ciasto. Najlepiej gdyby było szybkie i łatwe w przygotowaniu, składniki tanie, a do tego w pyszne w smaku. Niemożliwe? Skądże. Wystarczy zrobić […] Czytaj dalej >>

Na szybko

Omlet

Sprawdzony przepis na omlet Każdy lubi jajka przygotowane na inny sposób. Jedni lubią jajecznicę, inni jajka sadzone, jeszcze inni gotowane, na miękko lub na twardo, a jeszcze inni… omlet. Omlet przyrządza się z roztrzepanych jaj […] Czytaj dalej >>