Sprawdzony przepis na bułkę z serem smażoną w jajku
Bułka w jajku to podobnie jak chleb w jajku zarówno sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, jak i szybka przekąska. Jej przyrządzenie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu składników, więc idealnie sprawdza się w momencie gdy mamy pustą lodówkę, a do tego zleżałe bułki, z których nie da się już zrobić kanapek. Można z niej wtedy zrobić albo sucharki, albo Poniżej znajdziesz przepis na smażoną bułkę w jajku.
Składniki (na 2 osoby)
- 2-3 bułki
- 2 jaja
- (opcjonalnie) kilka plasterków sera
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pokrój bułki na kromki o grubości około 1-1,5 cm. Możesz pokroić je jak chleb, w poprzek, a nie przekrajając bułkę na pół. Pokrój ser w plasterki o wymiarach podobnych do kromek bułki.
- Do głębokiego talerza lub miski wbij jaja, dopraw solą i pieprzem (mniej więcej tak jak jajecznicę), bo czym roztrzep je do jednolitej konsystencji.
- Na patelnie wlej olej lub wrzuć kawałek masła, po czym ją rozgrzej.
- Maczaj kolejno kromki bułki w jajku z obu stron, dokładnie pokrywając je jajkiem, po czym ułóż je na patelni. Podsmaż je lekko po jednej stronie i obróć, a potem na każdej z nich połóż plasterek sera, aby nieco się nadtopił. Gdy bułka podsmaży się z drugiej strony, a ser nieco przyklei do bułki, ponownie obróć je na drugą stronę (serem do dołu) i krótko podsmaż, po czym zdejmij z patelni. Jeśli po obtaczaniu zostało Ci trochę jajka, możesz rozlać je na patelni obok bułek, lub już po ich usmażeniu.
- Ciesz się smakiem pysznych bułek w jajku :)
To Ci się przyda
- głęboki talerz – do maczania bułki
- widelec lub trzepaczka – do roztrzepania jajek
- nóż
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na bułkę na jajku, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis