Bułka w jajku

Sprawdzony przepis na bułkę z serem smażoną w jajku

Bułka w jajku to podobnie jak chleb w jajku zarówno sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, jak i szybka przekąska. Jej przyrządzenie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu składników, więc idealnie sprawdza się w momencie gdy mamy pustą lodówkę, a do tego zleżałe bułki, z których nie da się już zrobić kanapek. Można z niej wtedy zrobić albo sucharki, albo  Poniżej znajdziesz przepis na smażoną bułkę w jajku.

Składniki (na 2 osoby)

  • 2-3 bułki
  • 2 jaja
  • (opcjonalnie) kilka plasterków sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrój bułki na kromki o grubości około 1-1,5 cm. Możesz pokroić je jak chleb, w poprzek, a nie przekrajając bułkę na pół. Pokrój ser w plasterki o wymiarach podobnych do kromek bułki.
  2. Do głębokiego talerza lub miski wbij jaja, dopraw solą i pieprzem (mniej więcej tak jak jajecznicę), bo czym roztrzep je do jednolitej konsystencji.
  3. Na patelnie wlej olej lub wrzuć kawałek masła, po czym ją rozgrzej.
  4. Maczaj kolejno kromki bułki w jajku z obu stron, dokładnie pokrywając je jajkiem, po czym ułóż je na patelni. Podsmaż je lekko po jednej stronie i obróć, a potem na każdej z nich połóż plasterek sera, aby nieco się nadtopił. Gdy bułka podsmaży się z drugiej strony, a ser nieco przyklei do bułki, ponownie obróć je na drugą stronę (serem do dołu) i krótko podsmaż, po czym zdejmij z patelni. Jeśli po obtaczaniu zostało Ci trochę jajka, możesz rozlać je na patelni obok bułek, lub już po ich usmażeniu.
  5. Ciesz się smakiem pysznych bułek w jajku :)

To Ci się przyda

  • głęboki talerz – do maczania bułki
  • widelec lub trzepaczka – do roztrzepania jajek
  • nóż

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na bułkę na jajku, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*