Omlet

Sprawdzony przepis na omlet

Każdy lubi jajka przygotowane na inny sposób. Jedni lubią jajecznicę, inni jajka sadzone, jeszcze inni gotowane, na miękko lub na twardo, a jeszcze inni… omlet. Omlet przyrządza się z roztrzepanych jaj z odrobiną mleka. W przeciwieństwie do jajecznicy, w której żółtko i białko są tylko mieszane w trakcie smażenia, w omlecie należy roztrzepać je bardzo dokładnie do jednakowej masy jeszcze przed wlaniem na patelnię, ale potem już nic nie mieszamy. Omlet może być przyrządzony na słodko lub słono, w zależności od preferencji. Dlatego też może być on zarówno śniadaniem jak i deserem, ale moim zdaniem lepiej sprawdza się w tej pierwszej roli. Omlet jest świetną bazą dla całego mnóstwa dodatków, od owoców, przez grzyby, warzywa, aż po mięso. Poniżej znajdziesz przepis na klasyczny omlet. Dodatki wybierz wedle uznania :)

Składniki (na jedną osobę)

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz (w wersji na słono) / łyżka cukru (w wersji na słodko)
  • 1 łyżka masła
  • dodatki: szynka, pieczarki, papryka, pomidor, ser – czy co tylko zechcesz :)
  • szczypiorek dla ozdoby

Przygotowanie

  1. Jajka wbij do głębokiego talerza, dodaj sól, pieprz i mleko.
  2. Roztrzep jaja widelcem, energicznie mieszając, poprzez wykonywanie kolistych ruchów wtłaczając w masę jajeczną powietrze. Pozwoli to nabrać masie puszystości, co zaowocuje delikatniejszymi omletami.
  3. Opcjonalnie: dodaj do masy jajecznej drobno pokrojone dodatki i dobrze wymieszaj.
  4. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło.
  5. Przelej roztrzepaną masę na patelnię, poczekaj ok. 30 sekund aż zacznie się ścinać od spodu, po czym delikatnie podważ spód z każdej strony.
  6. Smaż pod przykryciem aż do związania się masy. W zależności czy lubisz bardziej podsmażony, czy trochę mniej, możesz obrócić go na drugą stronę lub złożyć na pół, albo po prostu przerzucić na talerz w formie podsmażonej z jednej strony. Dla ozdoby posyp omlet pokrojonym szczypiorkiem.
  7. Ciesz się smakiem pysznego omleta :)

To Ci się przyda

  • patelnia
  • miska/głęboki talerz
  • widelec lub trzepaczka do roztrzepania jajek

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na omlet, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*