Szarlotka

Sprawdzony przepis na szarlotkę

Szarlotka to chyba jedno z najpyszniejszych ciast, jakie istnieją. Idealne połączenie słodkości i kwaśności, jabłek i ciasta. Oprócz tego że jest niezwykle smaczna, szarlotka jest również dość zdrowa (przynajmniej na tle innych ciast :) ). Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić idealną szarlotkę.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 gramów)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • kostka masła (250 gramów)
  • 1 jajko
  • 1,5 kg jabłek – ok 6-8 sztuk w zależności od rozmiaru (polecana szara renata lub antonówki, ale można również inne :) )
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
  2. Do dużej miski dodaj mąkę, jajko, cukier, drobniej pokrojone masło (najlepiej wcześniej wyjmij je z lodówki) i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, wyrabiając ciasto aż do uzyskania jednolitej i zwartej formy.
  3. Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Podczas gdy ciasto się chłodzi, obierz jabłka i usuń z nich twarde gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka do garnka na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon.
  5. Podduszaj jabłka pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli puszczają dużo wody, pozwól jej odparować. Jeśli są bardzo kwaśne, dodaj 1-2 łyżki cukru i wymieszaj. Duś jabłka aż zmiękną i utracą swoją zwartą konsystencję. Najlepiej gdyby przypominały nieco dżem.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Ciasto podziel na 2 równe kawałki. Rozwałkuj jedną połowę podsypując ją mąką, po czym urywając po kawałku wyłóż nim dno formy.
  8. Równomiernie rozłóż jabłka na cieście, po czym przykryj je drugą połową ciasta.
  9. Włóż ciasto do piekarnika i piecz do uzyskania złocistej barwy (ok. 35-40 minut).
  10. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Możesz posypać je z góry cukrem pudrem.
  11. Ciesz się smakiem pysznej szarlotki :)

To Ci się przyda

  • garnek
  • blaszka do ciast
  • miska
  • tarka
  • folia aluminiowa
  • papier do pieczenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na szarlotkę, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*