
Sprawdzony przepis na szarlotkę
Szarlotka to chyba jedno z najpyszniejszych ciast, jakie istnieją. Idealne połączenie słodkości i kwaśności, jabłek i ciasta. Oprócz tego że jest niezwykle smaczna, szarlotka jest również dość zdrowa (przynajmniej na tle innych ciast :) ). Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić idealną szarlotkę.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 gramów)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- kostka masła (250 gramów)
- 1 jajko
- 1,5 kg jabłek – ok 6-8 sztuk w zależności od rozmiaru (polecana szara renata lub antonówki, ale można również inne :) )
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
- Do dużej miski dodaj mąkę, jajko, cukier, drobniej pokrojone masło (najlepiej wcześniej wyjmij je z lodówki) i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, wyrabiając ciasto aż do uzyskania jednolitej i zwartej formy.
- Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na godzinę.
- Podczas gdy ciasto się chłodzi, obierz jabłka i usuń z nich twarde gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka do garnka na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon.
- Podduszaj jabłka pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli puszczają dużo wody, pozwól jej odparować. Jeśli są bardzo kwaśne, dodaj 1-2 łyżki cukru i wymieszaj. Duś jabłka aż zmiękną i utracą swoją zwartą konsystencję. Najlepiej gdyby przypominały nieco dżem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ciasto podziel na 2 równe kawałki. Rozwałkuj jedną połowę podsypując ją mąką, po czym urywając po kawałku wyłóż nim dno formy.
- Równomiernie rozłóż jabłka na cieście, po czym przykryj je drugą połową ciasta.
- Włóż ciasto do piekarnika i piecz do uzyskania złocistej barwy (ok. 35-40 minut).
- Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Możesz posypać je z góry cukrem pudrem.
- Ciesz się smakiem pysznej szarlotki :)
To Ci się przyda
- garnek
- blaszka do ciast
- miska
- tarka
- folia aluminiowa
- papier do pieczenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na szarlotkę, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis