Bigos

Sprawdzony przepis na bigos

Od czasów liceum i przeczytania tego fragmentu Pana Tadeusza na zawsze zmieniło się moje spojrzenie na Bigos. To tradycyjna, stosunkowo prosta i ciesząca się olbrzymią sławą potrawa o bardzo bogatym smaku. Do tego bigos jest zdrowy i tani w przyrządzeniu ;) Pomimo iż teoretycznie zrobienie bigosu jest proste, zrobienie naprawdę dobrego bigosu wymaga już więcej uwagi, odpowiednich proporcji składników oraz czasu gotowania. Poniżej przepis na tradycyjny bigos oraz wspomniany przeze mnie fragment naszej epopei narodowej ;)

Składniki

  • 0,5 kg kapusty kiszonej (już po pozbyciu się soków)
  • 0,5 kg kapusty białej (posiekana)
  • 0,5 kg mięsa (wołowe/wieprzowe, np. łopatka – to co masz)
  • 300 gramów kiełbasy wiejskiej
  • 100 gramów boczku
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 20 gramów suszonych śliwek (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • olej/smalec do smażenia
  • 1 szklanka wody
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • łyżka majeranku
  • pieprz i sól
  • opcjonalnie szklanka wytrawnego wina czerwonego
  • opcjonalnie 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

  1. Grzyby zalej zimną wodą (tak aby wode je przykrywała) i pozostaw na jakiś czas (najlepiej byłoby całą noc, ale 3h również będą dobre), aby mogły wchłonąć wodę. Następnie ugotuj je w tej wodzie, aż staną się miękkie.
  2. Odcedź grzyby i pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka.
  3. Kapustę kiszoną spłucz w wodzie, odsącz i pokrój drobno. Następnie przełóż do garnka, zalej małą ilością wrzącej wody i gotuj, aż stanie się miękka (około 1h).
  4. Kapustę białą (już poszatkowaną) podobnie jak kapustę kiszoną, zalej wrzącą wodą i gotuj aż będzie miękka.
  5. Odcedź kapusty i połącz je w jednym garnku razem z grzybami. Dodaj przyprawy.
  6. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju/smalcu. Dodaj do garnka z kapustą.
  7. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu wytopionym z boczku. Dodaj do garnka z pozostałymi, już gotowymi, składnikami.
  8. Kiełbasę potraktuj podobnie – pokrój w kostkę (opcjonalnie możesz zdjąć z niej skórę), podsmaż z cebulką i dodaj do garnka.
  9. Pokrój suszone śliwki i wrzuć je do garnka.
  10. W tym momencie możesz dodać do gara szklankę wina i koncentrat. Jeśli nie, podlej składniki szklanką wody i zacznij gotować.
  11. Początkowo duś bigos pod pełnym przykryciem i po 20-30min uchyl lekko przykrywkę.
  12. Całość powinnaś gotuj przez przynajmniej 1 godzinę.
  13. Ciesz się smakiem pysznego, domowego bigosu :) Możesz podawać bigos na przeróżne sposoby – z ziemniakami, świeżym pieczywem, a nawet z makaronem (łazanki to świetne połączenie makaronu i bigosu).

To Ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • nóż
  • deska do krojenia
  • cedzak

Fragment o bigosie z Pana Tadeusza


„Pan Tadeusz” – księga IV – Dyplomatyka i łowy (826 – 845)

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.

Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”

 


Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na bigos, napisz je w komentarzu :)

Ocena: 5/5 (liczba głosów:1)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*