Sernik tradycyjny

Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast spotykanych w Polsce. I nic dziwnego, gdyż jest bardzo smaczny i stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Podstawowym pytaniem dotyczącym sernika jest: z rodzynkami czy bez, gdyż zawsze istnieją dwa obozy, optujące za jedną z tych opcji. Oprócz tego istnieje mnóstwo odmian i typów sernika, lecz poniżej znajdziesz przepis na najbardziej typowy, tradycyjny sernik (z rodzynkami lub bez :) ).

Składniki

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 200 gramów masła (w przypadku gdy twaróg jest tłusty może być 100g lub nawet mniej)
  • 1,5 szklanki cukru pudru (jeśli lubisz mniej słodki lub nie dodajesz rodzynków, wystarczy 1-1,2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • rodzynki (albo nie :) zależy kto jak lubi )

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, gdyż najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Masło wręcz musi być w takiej, aby dało się z nim cokolwiek zrobić :)
  2. Zmiel twaróg dwu, a nawet trzykrotnie, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Miękkie masło ubij mikserem na puszysto wraz z cukrem pudrem. Potem dodaj aromat waniliowy i żółtka jaj, białka odlewając do oddzielnej miski (później trzeba je będzie ubić). Zmiksuj wszystko porządnie, a następnie stopniowo dodawaj twaróg, wciąż wszystko mieszając. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i… tak, zgadłaś – znowu porządnie wymieszaj ;)
  4. Ubij białka na puszystą i sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszaj z resztą składników.
  5. Jeśli lubisz rodzynki: dodaj rodzynki i wymieszaj :)
  6. Wyłóż tortownicę (o średnicy około 25 cm) lub blachę papierem do pieczenia.
  7. Równomiernie rozłóż masę po całej powierzchni.
  8. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piecz przez ok. godzinę.
  9. Wyjmij  sernik z piekarnika i pozwól mu powoli ostygnąć.
  10. Jeśli chcesz dla dekoracji możesz polać go roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
  11. Ciesz się smakiem pysznego sernika :)

To Ci się przyda

  • piekarnik
  • tortownica
  • mikser
  • miski
  • papier do pieczenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na tradycyjny sernik, napisz je w komentarzu :)

Ocena: 3/5 (liczba głosów:1)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*