Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast spotykanych w Polsce. I nic dziwnego, gdyż jest bardzo smaczny i stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Podstawowym pytaniem dotyczącym sernika jest: z rodzynkami czy bez, gdyż zawsze istnieją dwa obozy, optujące za jedną z tych opcji. Oprócz tego istnieje mnóstwo odmian i typów sernika, lecz poniżej znajdziesz przepis na najbardziej typowy, tradycyjny sernik (z rodzynkami lub bez :) ).
Składniki
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 200 gramów masła (w przypadku gdy twaróg jest tłusty może być 100g lub nawet mniej)
- 1,5 szklanki cukru pudru (jeśli lubisz mniej słodki lub nie dodajesz rodzynków, wystarczy 1-1,2 szklanki)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- rodzynki (albo nie :) zależy kto jak lubi )
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, gdyż najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Masło wręcz musi być w takiej, aby dało się z nim cokolwiek zrobić :)
- Zmiel twaróg dwu, a nawet trzykrotnie, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Miękkie masło ubij mikserem na puszysto wraz z cukrem pudrem. Potem dodaj aromat waniliowy i żółtka jaj, białka odlewając do oddzielnej miski (później trzeba je będzie ubić). Zmiksuj wszystko porządnie, a następnie stopniowo dodawaj twaróg, wciąż wszystko mieszając. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i… tak, zgadłaś – znowu porządnie wymieszaj ;)
- Ubij białka na puszystą i sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszaj z resztą składników.
- Jeśli lubisz rodzynki: dodaj rodzynki i wymieszaj :)
- Wyłóż tortownicę (o średnicy około 25 cm) lub blachę papierem do pieczenia.
- Równomiernie rozłóż masę po całej powierzchni.
- Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piecz przez ok. godzinę.
- Wyjmij sernik z piekarnika i pozwól mu powoli ostygnąć.
- Jeśli chcesz dla dekoracji możesz polać go roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
- Ciesz się smakiem pysznego sernika :)
To Ci się przyda
- piekarnik
- tortownica
- mikser
- miski
- papier do pieczenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na tradycyjny sernik, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis