Chleb w jajku

Sprawdzony przepis na chleb smażony w jajku

Chleb na jajku to dla wielu osób wspomnienie z dzieciństwa, a dla mnie – genialne rozwiązanie na problem czerstwego chleba oraz szybka i prosta przekąska. Trudno chyba o prostszą “potrawę”, która smakuje aż tak dobrze. Jest on szybki w przygotowaniu, a stosunek nakładu pracy do efektów jest w tym wypadku doskonały ;) Łatwa dostępność składników jest kolejną zaletą. Tak więc jeśli chcesz smacznej i sycącej przekąski, a w lodówce masz pustkę, chleb na jajku jest świetną przekąską. Poniżej znajdziesz przepis na smażony chleb w jajku.

Składniki (dla 2 osób)

  • 6 kromek chleba
  • 2 jaja
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Do głębokiego talerza wbij jaja, dopraw solą i pieprzem (mniej więcej tak jak jajecznicę), bo czym roztrzep je do jednolitej konsystencji.
  2. Na patelnie wlej olej lub wrzuć kawałek masła, po czym ją rozgrzej.
  3. Maczaj kolejno kromki chleba w jajku z obu stron, dokładnie pokrywając je jajkiem, po czym ułóż je na patelni. Powinny mieścić się po 2 lub 3 na raz, w zależności od rozmiaru patelni.
  4. Smaż kromki z obu stron, aż do zarumienienia. Jeśli po obtaczaniu zostało Ci trochę jajka, możesz rozlać je na patelni obok chleba, lub polać nim smażące się kromki.
  5. Ciesz się smakiem pysznego chleba w jajku :)

To Ci się przyda

  • głęboki talerz – do maczania chleba
  • widelec lub trzepaczka – do roztrzepania jajek

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na chleb na jajku, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*