Sprawdzony przepis na chleb smażony w jajku
Chleb na jajku to dla wielu osób wspomnienie z dzieciństwa, a dla mnie – genialne rozwiązanie na problem czerstwego chleba oraz szybka i prosta przekąska. Trudno chyba o prostszą „potrawę”, która smakuje aż tak dobrze. Jest on szybki w przygotowaniu, a stosunek nakładu pracy do efektów jest w tym wypadku doskonały ;) Łatwa dostępność składników jest kolejną zaletą. Tak więc jeśli chcesz smacznej i sycącej przekąski, a w lodówce masz pustkę, chleb na jajku jest świetną przekąską. Poniżej znajdziesz przepis na smażony chleb w jajku.
Składniki (dla 2 osób)
- 6 kromek chleba
- 2 jaja
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Do głębokiego talerza wbij jaja, dopraw solą i pieprzem (mniej więcej tak jak jajecznicę), bo czym roztrzep je do jednolitej konsystencji.
- Na patelnie wlej olej lub wrzuć kawałek masła, po czym ją rozgrzej.
- Maczaj kolejno kromki chleba w jajku z obu stron, dokładnie pokrywając je jajkiem, po czym ułóż je na patelni. Powinny mieścić się po 2 lub 3 na raz, w zależności od rozmiaru patelni.
- Smaż kromki z obu stron, aż do zarumienienia. Jeśli po obtaczaniu zostało Ci trochę jajka, możesz rozlać je na patelni obok chleba, lub polać nim smażące się kromki.
- Ciesz się smakiem pysznego chleba w jajku :)
To Ci się przyda
- głęboki talerz – do maczania chleba
- widelec lub trzepaczka – do roztrzepania jajek
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na chleb na jajku, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis