Sprawdzony przepis na rosół z indyka
Rosół to klasyk niedzielnego stołu, a także świetne lekarstwo na kaca. W przypadku jednak, gdy znudzi Ci się tradycyjny rosół z kury, możesz zrobić rosół z indyka ;) Jest on nieco bardziej tłusty i trochę inny w smaku, ale wciąż zachowuje ideę rosołu. Poniżej znajdziesz dobry przepis na rosół z indyka.
Składniki (na 6 porcji)
- 2 litry wody
- 1 duży udziec z indyka
- 1 skrzydło z indyka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- pół selera
- pęczek natki pietruszki
- zielona część z pora
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- sól, pieprz, lubczyk
Przygotowanie
- Udziec i skrzydło umyj, ściągnij skórę i wrzuć do garnka. Do garnka wlej wodę, która przykryje mięso w całości, dodaj 1 łyżeczkę soli i zagotuj.
- Łyżką cedzakową wyciągnij szumowiny, które powstały na wskutek gotowania się mięsa. Gotuj mięso na małym ogniu przez 1 godzinę.
- W międzyczasie cebulę obierz, przekrój na pół i obie części opal lekko palnikiem.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por obierz i pokrój na mniejsze części.
- Wrzuć do garnka wcześniej przygotowane warzywa wraz z cebulą, dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.
- Obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Gotuj przez 5 minut.
- Łyżką cedzakową wyciągnij ugotowane warzywa, mięso i pływające przyprawy.
- Mięso ostudź i obierz ze z kości, dodaj do wywaru. Ostudzoną marchewkę pokrój w plastry i dodaj do wywaru. Całość przypraw łyżeczką lubczyku, solą, pieprzem i porządnie wymieszaj. Zagotuj.
- Zupę podawaj z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
- Ciesz się smakiem pysznego rosołu z indyka :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- łyżka cedzakowa
- obieraczka
- deska do krojenia
- nóż
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na rosół z indyka, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis