
Sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy
Mazurek do ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy z nas zajada się nim gdy nadchodzą święta wielkanocne. Tradycyjny mazurek jest niski, ma kształt kwadratu, prostokąta lub ewentualnie owalu i zazwyczaj jest pięknie ozdobiony. Dzieci go uwielbiają, ponieważ jest słodki i smaczny. Poniżej znajdziesz bardzo smaczny przepis na mazurek kajmakowy.
Składniki
Ciasto
- 300 gramów mąki krupczatki
- 200 gramów masła
- 100 gramów cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Masa
- *1 puszka masy kajmakowej lub mleka skondensowanego słodzonego
- * ewentualnie 100 gramów masła
Przygotowanie
- Masło z żółtkami utrzyj na gładką masę.
- Mąkę przesiej przez sito na stolnicę, dodaj masło z żółtkami, cukier puder i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagnieć i włóż do lodówki na godzinę, aby odpoczęło.
- Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę (również boki do 1/3 wysokości blaszki).
- Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut w 200 stopniach.
- *Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Ostudź i wyłóż na przygotowane ciasto.
- * Ubij masło na puszysty krem i dodaj masę kajmakową. Całość wyłóż na przygotowane ciasto.
- Gotowego mazurka ozdób migdałami, rodzynkami lub orzechami.
- Ciesz się smakiem pysznego mazurka kajmakowego :)
To ci się przyda
- stolnica
- wałek
- miska
- *ewentualnie garnek
- blacha 25 x 35 cm
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na mazurek, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis