Mazurek kajmakowy

Sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy

Mazurek do ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy z nas zajada się nim gdy nadchodzą święta wielkanocne. Tradycyjny mazurek jest niski, ma kształt kwadratu, prostokąta lub ewentualnie owalu i zazwyczaj jest pięknie ozdobiony. Dzieci go uwielbiają, ponieważ jest słodki i smaczny. Poniżej znajdziesz bardzo smaczny przepis na mazurek kajmakowy.

Składniki

Ciasto

  • 300 gramów mąki krupczatki
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Masa

  • *1 puszka masy kajmakowej lub mleka skondensowanego słodzonego
  • * ewentualnie 100 gramów masła

Przygotowanie

  1. Masło z żółtkami utrzyj na gładką masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę, dodaj masło z żółtkami, cukier puder i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagnieć i włóż do lodówki na godzinę, aby odpoczęło.
  3. Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę (również boki do 1/3 wysokości blaszki).
  5. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut w 200 stopniach.
  6. *Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Ostudź i wyłóż na przygotowane ciasto.
  7. * Ubij masło na puszysty krem i dodaj masę kajmakową. Całość wyłóż na przygotowane ciasto.
  8. Gotowego mazurka ozdób migdałami, rodzynkami lub orzechami.
  9. Ciesz się smakiem pysznego mazurka kajmakowego :)

To ci się przyda

  • stolnica
  • wałek
  • miska
  • *ewentualnie garnek
  • blacha 25 x 35 cm

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na mazurek, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*